Izvor: Beta, 11.Jan.2021, 18:20

Portparol UN: Gutereš kandidat za drugi mandat

Generalni sekretar UN Antonio Guterež preneo je predstavnicima pet stalnih članica Saveta bezbednosti želju da ostane za drugi petogodišnji mandat na čelu Organizacije od 2022. godine, saznaje se danas iz diplomatskih izvora.On je svoj stav izneo predstavnicima Kine, SAD, Francuske, Velike Britanije i Rusije na ručku koji je u petak organizovao u svojoj misiji kineski ambasador pri Un Džang Džun, navode isti izvori.Tokom sastanka Gutereš je takodje govorio o velikim pitanjima u 2021. godini, kao što su pandemija Kovida-19, globalna ekonomska kriza, potreba da se pomire čovečanstvo i priroda i bolje organizuje protiv savremenih izazova kao što su terorizam i sajber kriminal, rekao je za Frans pres jedan diplomata koji nije želeo da mu se navede ime.Njegov interes da ostane na čelu UN nije izazvao posebno protivljenje u ovoj fazi, navele su diplomate.Po tradiciji generalni sekretar UN ostaje na čelu svetske organizacije dva mandata i Guterešova želja nije iznenadjenje.Prvi mandat bivšeg portugalskog premijera i bivšeg visokog komesara UN za izbeglice (2005-2015) rodjenog 30. aprila 1949, ističe u decembru. Članovi Saveta bezbednosti i Generalna skupština UN treba tokom godine da potvrde ili ne njegov ostanak na čelu Organizacije.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Antonio Guteres zvanično zatražio drugi mandat

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jan.2021

NJUJORK - Generalni sekretar UN Antonio Guteres obavijestio je Savjet bezbjednosti UN i predsjednika Generalne skupštine te organizacije Volkana Bozkira da želi novi petogodišnji mandat na toj funkciji, navodi se u pismu u koje je Rojters imao uvid.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Portparol UN: Gutereš kandidat za drugi mandat

Izvor: N1 televizija, 11.Jan.2021

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš najavio je telima UN kandidaturu za drugi petogodišnji mandat od 2022. do 2026. godine, saopštio je večeras njegov portparol Stefan Dižarik.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.