Popović Masu: Rusija dobar partner

Izvor: B92, 19.Feb.2012, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović Masu: Rusija dobar partner

Beograd -- Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Nenad Popović kaže da je Rusija vekovni prijatelj Srbije i da u budućnosti treba da bude još bolja saradnja dve zemlje.

Popović je to naveo u otvorenom pismu ambasadoru Nemačke u Beogradu Volframu Masu, ragujući na njegovu izjavu da "Rusija tokom čitavog mandata Koštunice nije dala ni dinara pomoći Srbiji" i da namerno odugovlači sa realizacijom kredita koji je pre tri godine odobren.

Popović je naveo da kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u pitanju ekonomija, lider DSS nikada nije tražio pomoć od Rusije, već najrazvijeniju saradnju u interesu dve zemlje.

Nemački ambasador u Beogradu rekao je u ponedeljak da javnost u Srbiji misli da najviše pomoći dolazi iz Japana i Rusije pošto joj činjenice nisu jasno predstavljene. "Tokom celog mandata Vojislava Koštunice, oni (Rusi) nisu obezbedili nijedan dinar, a Koštunica ih je smatrao mogućim izvorom pomoći", kazao je Mas.

Prema njegovim rečima, za vreme mandata vlade Vojislava Koštunice Srbija je potpisala međudržavni sporazum o saradnji sa Rusijom u oblasti naftne i gasne privrede, a na osnovu tog dokumenta ruski "Gazprom" je za tri godine investirao više od milijardu evra u modernizaciju NIS-a.

Popović je dodao i da će krajem 2012. godine početi izgradnja gasovoda "Južni tok" koji će Srbiji doneti nove investicije i radna mesta, baš kao što je Nemačka dobila "Severni tok" sa Rusijom.

On je podsetio i na aranžman o izgradnji skladišta gasa Banatski dvor, koje je otvoreno u novembru 2011. godine i Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije koji omogućava izvoz preko 95 odsto domaćih proizvoda u Rusiju bez carina, a koji je potvrdjen za vreme Koštunicine vlade.

To su, kako je naveo, samo neki od mnogobrojnih zajedničkih projekata Srbije i Rusije koji će u narednom periodu obezbediti investicije od nekoliko milijardi evra u srpsku privredu.

"Zanimljivo je, gospodine Mas, da Srbiji želite nešto što ne želite svojoj domovini Nemačkoj. Siguran sam da u Nemačkoj nikada ne biste smeli da podignete glas protiv saradnje sa Rusijom koja je jedan od najvećih ekonomskih partnera vaše zemlje", istakao je Popović.

Popović je naglasio i da je Srbija uvek poštovala sve investicije i donacije od zemalja Evropske unije, ali i da Koštunica kao premijer nikada nije tražio ni pomoć ni donacije od EU.

Prema njegovoj oceni, sve donacije EU ne mogu ni blizu da nadoknade štetu od najmanje 30 milijardi evra koju je srpska privreda pretrpela zbog NATO bombardovanja.

Popoviće je naveo i da Srbija želi da sarađuje i sa Nemačkom, ali na ravnopravnim osnovama i u obostranom interesu, kao i da Masove izjave ne smeju da "bace senku na istorijske veze srpskog i nemačkog naroda".
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.