Obeležen Dan narodnog jedinstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2012, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan narodnog jedinstva

BEOGRAD -

U Ambasadi Rusije u Beogradu večeras je obeležen praznik Dan narodnog jedinstva, a novi ruski ambasador Aleksandar Čepurin je poručio da odnose Srbije i Rusije krasi partnerstvo i spremnost za dalje jačanja saradnje.

"Naše odnose krasi partnerstvo. Sve što je dobro za Srbiju, dobro je i za Rusiju. Imamo velike kulture, istoriju. Pored prošlosti, imamo budućnost i uslove da obe zemlje procvetaju", rekao je Čepurin novinarima.

On je naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da u ovom trenutku postoji spremnost obe strane da odnose "dalje jačamo i razvijamo", kao i razumevanje na političkom nivou da se privrede dve zemlje dopunjavaju, a kao treći temeljni pravac saradnje je kultura.

"Ne bih koristio neke pompezne reči, ali objektivno ima nekih stvari koje nas zaista zbližavaju", kazao je Čepurin.

Obraćajući se Rusima koji žive i rade u Srbiji, Čepurin je istakao da je važno da se čuvaju veze sa Rusijom, a posebnu zahvalnost izrazio je za one koji te veze jačaju, čuvaju jezik i kulturu.

Svečanom prijemu, povodom praznika koji pada 4. novembra, prisustvovali su uglavnom predstavnici ruske zajednice, među njima i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Među zvanicama je bio i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, koji je kazao da od novog ruskog ambasadora očekuje da bude isto tako iskren prijatelj Srbije kao što je to bi i njegov prethodnik.

"Očekujem da Čepurin nastavi da zastupa politiku Rusije kao najstabilnijeg i najpouzdanijeg saveznika Srbije, saveznika koji nikada ništa nije tražio, a jeste puno dao", rekao je Vulin u izjavi novinarima.

Dan jedinstva ustanovljen je u znak sećanja na dan kada je 1612. godine Moskva oslobođena od poljskih zavojevača. Praznik je prvi put proslavljen 4. novembra 2005. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.