Novo zaoštravanje u odnosima Rusije i Japana

Izvor: B92, 09.Jan.2019, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo zaoštravanje u odnosima Rusije i Japana

Ambasador Japana u Rusiji Tojohis Kodžuki pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nakon izjave Tokija o mirovnom sporazumu.

To je saopštila pres-služba ruskog Ministarstva, a preneo je Sputnjik.

Ranije je japanski premijer Šinzo Abe u intervjuu za televiziju „Asahi“ izjavio da Japan polaže pravo na južne Kurile, ali njegov stav o teritorijalnom pitanju sa Rusijom ne podrazumeva iseljavanje Rusa koji tamo žive. Takođe je saopšteno da japanska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlada razvija plan prema kojem može da ponudi Rusiji da odustane od međusobnih zahteva za nadoknadu u vezi sa četiri ostrva Kurilskog arhipelaga, na koje pretenduje Tokio i naziva ih svojim „severnim teritorijama“.

U saopštenju ruskog Ministarstva se navodi da je tokom sastanka zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Igor Morgulov „rekao ambasadoru da je Moskva obratila pažnju na nedavne izjave japanskog rukovodstva o mirovnom sporazumu sa Rusijom, posebno o potrebi da se „postigne razumevanje“ stanovnika Južnih Kurila po pitanju „prelaska teritorijalne pripadnosti ostrva Japanu“, kao i „odbacivanje zahteva da Rusija isplati kompenzacije“ u korist Japana i bivših stanovnika Japana za „posleratnu okupaciju ostrva“.

„Osim toga, najavljeno je da će upravo 2019. godine doći do ’prekretnice‘ po pitanju mirovnog sporazuma. Šefu japanske diplomatske misije rečeno je da takve izjave grubo iskrivljuju suštinu sporazuma lidera Rusije i Japana o ubrzavanju pregovaračkog procesa na osnovu Zajedničke deklaracije iz 1956. godine i dezorijentišu javnost dveju zemalja u pogledu sadržaja pregovora. Ovakve izjave mogu se tumačiti isključivo kao pokušaj da se veštački eskalira atmosfera oko problema mirovnog sporazuma i drugoj strani nametne sopstveni scenario za njegovo rešavanje“, naglašava se u saopštenju Ministarstva.

„U tom kontekstu naglašena je nepromenljivost principijelne pozicije Rusije da je rešavanje problema mirovnog sporazuma moguće u uslovima stvaranja kvalitativno nove atmosfere u rusko-japanskim odnosima, treba da podrže narodi obeju zemalja i zasniva se na bezuslovnom priznavanju rezultata Drugog svetskog rata od strane Tokija, uključujući i suverenitet Ruske Federacije nad Južnim Kurilima“, objašnjava se u saopštenju.

Odnosi Rusije i Japana godinama su u senci odsustva mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije bio potpisan. SSSR i Japan su 1956. godine potpisali zajedničku deklaraciju. Sovjetski Savez se nadao da će ova deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo deo rešenja problema, ne odustajući od pretenzija na sva ostrva. Kasniji pregovori nisu ničim rezultirali i mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata nikada nije ni potpisan.

Stav Moskve zasniva se na tome da su južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novo zaoštravanje u odnosima Rusije i Japana

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jan.2019

Ambasador Japana u Rusiji Tojohis Kodžuki pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nakon izjave Tokija o mirovnom sporazumu, saopštila je pres-služba ruskog Ministarstva, prenosi Sputnjik...Ranije je japanski premijer Šinzo Abe u intervjuu za televiziju "Asahi" izjavio da Japan polaže pravo...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.