Neće posvađati Rusiju sa Evropom

Izvor: B92, 06.Nov.2014, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Neće posvađati Rusiju sa Evropom"

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin poručio je da se ove godine Rusija suočila sa komplikovanim izazovima i pokušajima da se ispita njena čvrstina.

"Ove godine Rusija se suočava sa komplikovanim izazovima, pokušajima da se ispita njena čvrstina, pokušajima da se svet razdvoji prema standardima Hladnog rata, da se u Evropi stvori novi Berlinski zid, da se nametne teza / ko nije sa nama taj je protiv nas, da posvađaju narode i zemlje. Ništa neće njima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poći za rukom", rekao je Čepurin.

On je rekao da se snaga dobrih odnosa Srbije i Rusije oslanja na objektivno bliske interese i prirodni karakter veza.

Čepurin je rekao da je najvažnija stvar u odnosima Srbije i Rusije prijateljstvo, koje se ne oslanja na nečiju dobru volju nego na volji dvaju naroda i poručio da je vreme da se odnosima dve "zemlje da nova snaga i druga mladost".

Rekao je i da je suština Dana narodnog jedinstva ono što je obeleženo na srpskom grbu sa četiri slova S, a da su za Rusiju sloga i jedinstvo i uzajamno razumevanje još važniji, zato što se Rusija proteže kroz devet vremenskih zona i u njoj živi više od 180 naroda.

"Ipak, zemlja se naučila da prevazilazi razmimoilaženja tokom 1152 godine svoje državnosti", rekao je ruski ambasador.

"Nijedan narod, nijedan jezik nisu izgubljeni zahvaljujući poštenom odnosu prema njima, njihovim tradicijama i korenima. Narodi Rusije su sačuvali svoje korene, poštovanje prema svojoj istoriji i samopoštovanje", dodao je.

Smisao praznika je da se oseti zajedništvo, vernost svojoj zemlji, vernost Rusiji, rodnoj zemlji i odgovornost za njenu sudbinu, kazao je Čepurin.

Ruski ambasador je zahvalio srpskim prijateljima i srpskom narodu na srdačnosti i dostojanstvu kojim su obeležili nedavnu posetu predsednika Rusije Beogradu.

On je najavio da će od 14. do16. novembra u Srbiji boraviti patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, koji će, između ostalog, prisustvovati otvaranju spomenika Nikolaju Drugom u centru Beograda. Izrazio je nadu da će do tog datuma, "zahvaljujući trudu beogradskih vlasti park oko spomenika biti sređen na odgovarajući način, pre dana otvaranja".

Čepurin je pozdravio patrijarha Irineja i pevače Đorđa Marjanovića i Radmilu Karaklajić koje, kako je rekao, "toliko vole u Rusiji".

Prijemu su prisustvovali predstavnici političkog, privrednog i kulturnog života Srbije.

Praznik Dan narodnog jedinstva ustanovljen je u znak sećanja na događaje iz 1612. godine, kada su učesnici narodnog ustanka oslobodili Moskvu od stranih osvajača. Obeležava se od 2005. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.