Nebenzja: Zapad da pomogne u organizovanju koridora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2022, 00:38

Nebenzja: Zapad da pomogne u organizovanju koridora

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je danas da Rusija poziva Zapad da pomogne u organizovanju humanitarnih koridora u Ukrajini i da ubedi ukrajinsku vladu da razmisli o bezbednosti civila koje drže radikali.

"Želeo bih još jednom da apelujem na naše zapadne kolege da ubede ukrajinsko rukovodstvo da konačno razmisli o bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ukrajinskih i stranih državljana koje drže radikali i da se uključe u rad na otvaranju i obezbeđivanju sigurnosti humanitarnih koridora", rekao je on na sednici Saveta bezbednosti UN, preneo je TASS.

"Naravno, to je ako još uvek imate bilo kakvu moć nad nacionalistima, u šta sve više sumnjamo", istakao je on.

"Spremni smo za to", rekao je Nebenzja.

Broj žrtava među civilnim stanovništvom u Ukrajini raste pre svega u Kijevu i zbog podele oružja građanima, kazao je on, prenela je agencija RIA Novosti.

"To je odraz opasne masovne distribucije malokalibarskog i lakog naoružanja u Ukrajini, od kojih većina pada u ruke radikalnih elemenata, uključujući i one koji su namerno pušteni iz zatvora", rekao je Nebenzja.

Posledice ovakvog čina ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog su već evidentne, broj žrtava među civilnim stanovništvom od ruku radikala svakim danom raste, pre svega u Kijevu, dodao je on.

"Razumemo da kijevski režim koristi sve raspoložive metode da na svaki mogući način spreči izlazak civila, stranaca u Rusiju, jer se plaši da će ljudi, kada budu slobodni, reći istinu o akcijama ukrajinskih radikala, kao oni koji su uspeli da pobegnu iz njihovih ruku", naglasio je Nebenzja.

Dodao je da je reč o pretnjama, zastrašivanju, ucenama fizičkim nasiljem i upotrebi oružja nad civilima i strancima.

"Posebno smo zabrinuti što ukrajinski radikali i dalje drže taoce kao živi štit, u jednom broju gradova ima više od 1.500 stranaca. O njihovoj sudbini radimo danonoćno sa relevantnim diplomatskim odeljenjima", kazao je Nebenzja.

Istovremeno je napomenuo da je iz zona specijalne vojne operacije u Rusku Federaciju stiglo više od 168.000 ljudi, od kojih su 43.469 deca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.