Mađarska napušta Međunarodnu investicionu banku

Izvor: B92, 13.Apr.2023, 16:12

Mađarska napušta Međunarodnu investicionu banku

Mađarska vlada je odlučila da povuče predstavnike te zemlje iz Međunarodne investicione banke (IIB), koja je pod kontrolom Rusije, javlja mađarski sajt vg.hu.

Ta odluka je doneta dan nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije trojici najviših zvaničnika IIB u Budimpešti.

Prethodno je Vašington saopštio da je Mađarska ignorisala zabrinutost SAD zbog "netransparentrne platforme Kremlja".

Američki ambasador Dejvid Presman je precizirao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su SAD na listu sankcija stavile mađarski IBB i tri menadžera te banke u Budimpešti, od kojih su dvojica državljani Rusije, a jedan Mađarske.

On je dodao da je Vašington uveo sankcije za više od 50 institucija i pojedinaca jer su, po njihovom mišljenju, "stali na stranu Rusije".

Kako navodi mađarski portal, vlada je nakon toga razmotrila situaciju u IIB i zaključila da je učešće u banci postalo besmisleno, pa je odlučila da opozove svoje predstavnike.

IIB je osnovana 1970. godine, a prvobitno je bila banka zemalja Saveta za uzajamnu ekonomsku pomoć i davala kredite kompanijama zemalja članica. Danas podržava mala i srednja preduzeća u zemljama članicama banke i učestvuje u finansiranju društveno značajnih infrastrukturnih projekata. Sedište IIB je od 2019. u Budimpešti.

Trenutno najveći vlasnik banke je Rusija sa 45,44 odsto, a sledi Mađarska sa 25,27 odsto. Udeo Kube je 2,83 odsto, Mongolije 1,8 odsto, a Vijetnama 1,26 odsto. Članice te međunarodne finansijske institucije su donedavno bile i Češka i Slovačka. Članice su i dalje Bugarska i Rumunija, ali prema pojedinim navodima koji su se mogli čuti u javnosti, Bugari će od 15. avgusta izaći iz članstva.

IIB je odigrala važnu ulogu u Centralnoj i Istočnoj Evropi, ali joj od izbijanja rusko-ukrajinskog rata, zbog zapadnih sankcija preti nelikvidnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mađarska izlazi iz Međunarodne investicijske banke

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Apr.2023

Mađarska vlada odlučila je povući svoje predstavnike i izaći iz Međunarodne investicijske banke (IIB), objavilo je mađarsko Ministarstvo privrede, nakon što su Sjedinjene Države banci uvele sankcije zbog veza s Rusijom. Sankcije su 12. aprila uvedene trojici visokih zvaničnika IIB-a u Budimpešti,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.