Kremlj kritikuje ambasadora SAD zbog novih komentara

Izvor: Blic, 29.Maj.2012, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kremlj kritikuje ambasadora SAD zbog novih komentara

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov prokomentarisao je danas istup američkog ambasadora u Rusiji Majkla Mekfolija istakavši da ambasadori moraju da rade izgradnji konstruktivne atmosfere a ne da unose disonantne tonove u rad sopstvenog rukovodstva.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije danas je već oštro kritikovalo izjave Mekfolija, koji je rekao da je Rusija ponudila novac vođi Kirgistana da odstrani američke baze s njenog tla, a danas se na molbu novinara na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tu izjavu osvrnuo i Putinov pomoćnik.

Ističući da je i sam bio ambasador Rusije u SAD skoro 10 godina i da ne bi želeo da komentariše reči kolege, Ušakov je, ipak, primetio:"Rukovodstva dveju država orijentisana su na najkonstruktivniju moguću saradnju. Ambasadori moraju da deluju u istom duhu, ne smeju da unose disonantne tonove u rad sopstvenog rukovodstva".

Prema njegovima rečima, "ambasadori moraju da nastupaju diplomatski", prenosi Itar-tas s.Prema njegovima rečima, "ambasadori moraju da nastupaju diplomatski", prenosi Itar-tas s.

"Ja sam pokušavao da tako postupam, i on mora da bude takav. To će mu pomoći", rekao je Putinov pomoćnik napominjući da i bez ambasadora "ima dosta onih koji pokušavaju da pokvare atmosferu bilateralnih odnosa".

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je optužilo Mekfolija da namerno iskrivljuje ruske stavove po pitanjima kao što su iranski i severnokorejski nuklearni program.

"Ovo nije prvi put da izjave Mekfolija izazivaju kontroverze", navelo je rusko ministarstvo.

Bivši profesor sa Univerziteta Stenford, Mekfoli, smatra se vodećim stručnjakom u američko-ruskim odnosima i odigrao je ključnu ulogu u naporima administracije američkog predsednika Baraka Obame da "resetuje" odnose sa Moskvom, navodi AP.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.