Ivancov: BiH pokazala zrelost odbijanjem da uvede sankcije Rusiji

Izvor: Cafe.ba, 03.Nov.2014, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivancov: BiH pokazala zrelost odbijanjem da uvede sankcije Rusiji

SARAJEVO - Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov smatra da je BiH pokazala zrelost odbijanjem da uvede sankcije Ruskoj Federaciji i napominje da je međusobna trgovina na nivou od oko 450 miliona evra.

U intervjuu SRNI ruski ambasador ukazuje da iz Rusije stiže uglavnom gas, nafta i naftni derivate dok, istovremeno, BiH u Rusku Federaciju izvozi poljoprivredne i  farmacetuske proizvode.

"S obzirom >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << da je zbog sankcija smanjen uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU, BiH i Srbija imaju šansu na ruskom tržištu", poručuje Ivancov.

Ruski ambasador ocjenjuje da su izbori, između ostalog, "potvrdili Milorada Dodika kao lidera Republike Srpske, ali da ostaje da se vidi kako će se razvijati razgovori o koaliranju i formiranju vlasti".

Ivancov u potpunosti odbacuje tvrdnju bivšeg visokog predstvnika i britanskog diplomate  Pedija Ešdauna da postoji opasnost novog rata u BiH.

On ukazuje da su strane vojne snage prisutne na terenu  i ne dijeli mišljenje da postoji bilo kakva mogućnost novog konflikta, "uz svo poštovanje prema tom političaru i diplomati sa reputacijom".

"Kao diplomata, ja sebi ne bih dozvolio da dajem izjave koje mogu biti protumačene kao provokativne", poručuje ruski ambasador.

Ivancov ocjenjuje da je OHR trebao biti zatvoren još 2007. godine  kada je Savjet za provođenje mira /PIK/ usvojio odluku o tome.

"Rusija je uvjerena da OHR nema više nikakvu izvršnu ulogu  u BiH. Bonska ovlaštenja nisu korištena još od izbora 2010. godine, a kada je to i bilo učinjeno u Federaciji BiH - završilo je katastrofom.

Zato nema praktične koristi od visokog predstavnika, jer BiH savršeno može upravljati sama sobom", smatra ambasador Ivancov.

On ističe da bi uloga međunarodne zajednice trebalo da se svede na pomoć i savjete, a da ni u kom slučaju ne treba da se  upliće u unutrašnje stvari suverene zemlje.

Ivancov navodi da bi o stranom vojnom prisustvu na teritoriji BiH trebalo da odlučuju građani. On smatra da EUFOR ima korisnu ulogu u izgradnji Oružanih snaga BiH, ali da je, što se tiče bezbjednosne komponente, njegova uloga postala znatno manja njego prije.

Komentarišući informaciju da, prema nekim procjenama, više od 300 građana BiH ratuje za "Islamsku državu" na području Iraka i Sirije, ruski ambasador navodi da Rusija nudi razmjenu informacija i iskustava kojim bi se  jačala saradnja  u bezbjednosim pitanjima.

"Očekujem da konsultacije budu održane iduće godine, kada bi predstavnici Ruske Federacije razgovarali sa predstavnicima Ministarstva bezbjednosti BiH u Sarajevu, ali i sa predstavnicima MUP-a oba entiteta", navodi Ivancov.

Pojašnjavajući izjavu o eventualnoj posjeti BiH ruskog predsjednika Vladimira PUtina,  Ivancov pojašnjava da je tu mogućnost pomenuo u sklopu komentara o nedavnoj posjeti Putina Beogradu.

"Napomenuo bih da je posjeta Beogradu bila u povodu obilježavnja oslobođenja Beograda i pobjedu nad fašizmom i nacizmom.

Kada je riječ o eventualnoj posjeti predsjednika Putina Sarajevu ili Banjaluci - to bi bilo odlično, ali ne bih sada toliko gledao u budućnost“, zaključuje Ivancov u intervju u Srni.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.