Erdogan: Gulen iza ubistva ruskog ambasadora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Dec.2016, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Gulen iza ubistva ruskog ambasadora

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da je ubica ruskog ambasadora u Turskoj član pokreta propovednika Fetulaha Gulena, neprijatelja aktuelnih turskih vlasti koga Ankara optužuje da je podstakao propali puč u julu.

"On je član terorističke organizacije FETO, nema razloga da se to krije", rekao je Erdogan na konferenciji za štampu u Ankari, koristeći skraćenicu naziva Gulenove mreže. Erdogan je rekao da elementi ukazuju na to, navodeći mesto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gde je obrazovan i njegove veze.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu još je sinoć, u razgovoru sa svojim američkim kolegom Džonom Kerijem, rekao da Moskva i Ankara "znaju" da je mreža Fetulaha Gulena iza tog ubistva.

Portparol Kremlja je, međutim, rekao ranije danas da je važno da se sačekaju rezultati istražne grupe i da ne treba donositi prerane zaključke dok istraga ne utvrdi ko stoji iza ubistva ambasadora.

Mevlut Mert Altinas, 22-ogodišnji policajac, u ponedeljak je sa devet metaka ubio ruskog ambasadora u Ankari Andreja Karlova, pre nego što je i sam ubijen. On je uzvikivao Alahu Akbar, i da želi da se osveti za Alep.

Iako je izgledalo da ga te izjave vezuju sa situacijom u Siriji, turski istražitelji su, izgleda, skloniji da veruju da je iza toga pokret Gulena, koji se često u Turskoj prikazuje kao glavni uzrok svih probleme u zemlji, navodi agencija Frans pres.

Gulen, koji od kraja 1990-ih živi u SAD rekao je da je šokiran i duboko rastužen zbog ubistva. On je ranije odbacio bilo kakvu umešanost u propali puč u Turskoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.