Čepurin: Vučić je mnogo uradio za odnose Srbije i Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2019, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čepurin: Vučić je mnogo uradio za odnose Srbije i Rusije

Svečanim prijemom u Ambasadi Rusije u Beogradu obeležen je Dan Rusije, a odlazeći ambasador te zemlje u Srbiji Aleksandar Čepurin uručio je tom prilikom prvi primerak svoje male knjige eseja o Srbiji i Srbima, na ruskom jeziku, predsedniku Aleksandru Vučiću koji je, kako je naveo, izuzetno mnogo uradio za razvoj srpsko-ruskih odnosa.

"I još više će uraditi u budućnosti. Siguran sam u to", rekao je Čepurin dodajući da je podršku Vučića osećao tokom svih godina koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je proveo u Srbiji.

Ambasador je objasnio da je u maloj knjizi eseja, koja će biti objavljena u Beogradu i Moskvi po završetku njegove misije, pokušao da izrazi koliko je zavoleo Srbiju.

On je dodao da nema mnogo zemalja u svetu koje bi kao Rusija i Srbija, tokom vekova podržavale i razumevale jedna drugu i koje su i danas posvećene unapređenju i širenju bilateralnih veza.

Ambasador je rekao da je uveren sam da će saradnja dve zemlje postati još bogatija i dinamičnija.

"Srbija može da računa na čvrstu podršku Rusije, razumevanje i zaštitu, ako bude potrebno", poručiio je Čepurin.

On je istakao da je za njega velika čast da vec sedmi put obeležava Dan Rusije zajedno sa srpskim prijateljima.

Čepurin je podsetio da je 12. jun dan kada svi Rusi dele najsvetlija, najdublja osećanja: aktivnu ljubav prema Otadžbini, ponos, odgovornost za sadašnjost i budućnost.

On je istakao i da je za njega ovaj prijem poseban.

"Završavajući svoj boravak u Beogradu, toplo mislim na mnoge Srbe sa kojima sam imao sreće da se družim po službenoj dužnosti, a i u običnom životu. Biti u Srbiji sedam godina na funkciji ruskog ambasadora je odgovoran, plemenit i zahvalan posao. A i poučan", poručio je ambasador.

Vučić u pismu Putinu: Dan Rusije više od praznika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u kome mu je čestitao nacionalni praznik i poručio da je Dan Rusije više od praznika i svetkovina slobodarstva i nezavisnosti uz koje je ruski narod očuvao svoju držžavnost i utemeljio današnju Rusiju.

Predsednik Vučić je pismo pročitao na prijemu povodom Dana Rusije koji je organizovao odlazeći ambasador Aleksandar Čepurin:

"Poštovani predsedniče, dragi prijatelju, primite moje srdačne čestitke povodom nacionalnog praznika, uz najbolje žželje za dalji napredak prijateljske Rusije i blagostanje bratskog ruskog naroda.

Dan Rusije je više od praznika. To je svetkovina svakog ponosnog ruskog građanina, kao i svakog prijatelja Vaše zemlje, koji poštuje neprolazne vrednosti slobodarstva i nezavisnosti", istakao je Vučić u pismu.

"Uz te ideale je ruski narod, kroz istoriju, očuvao svoju držžavnost, tradiciju i kulturu, i utemeljio današnju Rusiju, koja, uz promišljeno, požžrtvovano i energično liderstvo, ide čvrsto utemeljenim putom uspeha.

Iskreno me raduju dostignuća Rusije i ruskog naroda na unutrašnjem i međunarodnom planu i, kao predsednik Srbije, ponosim se bliskošću naših dveju zemalja.

Strateški partnerski odnosi Srbije i Rusije, zasnovani na istorijskom prijateljstvu, kao i na međusobnom razumevanju i poštovanju, potvrđeni su Vašom nedavnom posetom. Ona je bila od velikog značaja za dalji razvoj političkog dijaloga i ekonomske saradnje i ostavila je trag u našoj zajedničkoj istoriji, ali i u, slobodan sam da kažžem, dušama srpskog naroda.

Uveren sam da ćemo budućnost srpsko-ruskih odnosa graditi na tom temelju, kroz ostvarivanje konkretnih zajedničkih projekata", poručio je Vučić u pismu ruskom predsedniku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čepurin: Vučić je mnogo uradio za odnose Srbije i Rusije

Izvor: RTS, 12.Jun.2019

Svečanim prijemom u Ambasadi Rusije u Beogradu obeležen je Dan Rusije, a odlazeći ambasador te zemlje u Srbiji Aleksandar Čepurin uručio je tom prilikom prvi primerak svoje male knjige eseja o Srbiji i Srbima, na ruskom jeziku, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je, kako je naveo,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.