Čepurin: Hvala Vladi Srbije što nije uvela sankcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2014, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čepurin: Hvala Vladi Srbije što nije uvela sankcije

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin zahvalio je danas premijeru Aleksandru Vučiću za napor Vlade Srbije da se mirno reguliše ukrajinska kriza, bez korišćenja sankcija, saopštila je Vlada Srbije posle sastanka Vučića i Čepurina.

Kako je saopštila Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima, u otvorenom i iskrenom razgovoru premijer Vučić i ambasador Čepurin razmatrali su sva važna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pitanja u srpsko-ruskim odnosima.

Dvojica zvaničnika su konstatovala da su odnosi Srbije i Rusije prijateljski i da su to odnosi međusobnog poštovanja i uvažavanja.

Predsednik Vlade Srbije rekao je ambasadoru Ruske Federacije da je Srbija nezavisna i suverena zemlja, koja se svojom odlukom nalazi na evropskom putu i koja svojom voljom gradi najbliže i prijateljske odnose sa Ruskom Federacijom.

Vučić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da se razgovaralo o dobrim odnosima dveju zemlja i njihovom unapređenju, a RTS je preneo da je tema bila i Naftna industrija Srbije (NIS).

"Srbija i njeno rukovodstvo na ozbiljan i odgovoran način odnosiće se prema svima, i kod nas ne postoje treći interesi. Siguran sam da to zna i Čepurin, kao što sam siguran da to znaju svi drugi ambasadori iz EU i SAD i drugih zemalja. Sasvim je sigurno da ćemo mi u Srbiji znati kako da zaštitimo rusko-srpske odnose. Mislim da su i naši ruski prijatelji sada dobro razumeli naše poruke", rekao je Vučić za RTS.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je nedavno formirao specijalni istražni tim koji će ispitati privatizaciju NIS.

Ambasador Čepurin zahvalio je premijeru Vučiću na ogromnim naporima Vlade Republike Srbije na unapređenju srpsko-ruskih veza, mirnog regulisanja ukrajinske krize bez korišćenja sankcionih mera. Potrebno je da se naša saradnja gradi na temelju realnih vitalnih interesa Srbije i Rusije.

Premijer Vučić i ambasador Čepurin saglasni su u oceni da Srbija i Rusija imaju izuzetnu priliku da unaprede ne samo političke, već i sveukupne ekonomske odnose, a posebno je moguće jačanje saradnje u oblasti poljoprivede, energetike i građevinske industrije.

Istraga o NIS potpuno iznenađenje

Ambasador Rusije je za današnju "Politiku" izjavio da pokretanje istrage o privatizaciji Naftne industrije Srbije (NIS) predstavlja "potpuno iznenađenje" za rusku javnost i kompaniju "Gaspromnjeft" koja je suvlasnik NIS.

"Otvaranje istrage izazvalo je široki i - što ne krijem - negativan odjek u ruskim medijima. Uz to je potrebno uzimati u obzir pozitivno usmerenje Rusa prema Srbima i dugu istoriju konstruktivne saradnje Rusije i Srbije", kazao je Čepurin.

Ambasador je upitao zašto se rusko-srpska kompanija našla pod istragom baš sada, pet godina nakon privatizacije, i naglasio da "Gaspromnjeft" poštuje sve dogovore, koji su potpuno transparentni, što se ne može reći "o nekim drugim sporazumima sa kompanijama drugih zemalja".

Po njegovim rečima, NIS puni državni budžet Srbije "sa više od 14 procenata", što iznosi oko 1,2 milijarde evra, i danas je najuspešnije preduzeće u zemlji.

Ambasador je rekao da se, po njegovim saznanjima, istraga ne odnosi na rusku stranu, ne dovodi u pitanje dogovore s Rusijom i ne tiče se direktno menadžera kompanije.

"Nama kažu da je to pitanje 'za unutrašnju upotrebu' ", izneo je Čepurin i dodao da ne zna da li je premijer Aleksandar Vučić u razgovorima sa ruskim zvaničnicima uspeo da umiri rusku stranu u vezi s istragom NIS-a.

Upitan pod kojim okolnostima bi istraga ipak mogla da pokvari odnose Srbije i Rusije, Čepurin je rekao da "nema nikakvih razumnih razloga" za to, ako obe strane rade u svom, "a ne u još nečijem interesu".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.