Čepurin: Hajde da od Srbije napravimo mesto za saradnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2017, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čepurin: Hajde da od Srbije napravimo mesto za saradnju

Za mnoge zemlje Srbija bi mogla da služi kao primer dobre saradnje sa Rusijom, ocenio je ruski ambasador Aleksandar Čepurin u autorskom tekstu u današnjoj "Politici".

"Rusija je stabilno na trećem mestu u spoljnoj trgovini Srbije. U ovom trenutku ukupne ruske investicije u Srbiji iznose više od četiri milijarde američkih dolara. To su realne investicije. Mi bismo želeli da bude više ulaganja iz Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uključujući i ona povezana s interesima srpskih izvoznika u Rusiju", napomenuo je Čepurin.

Prema njegovim rečima, dobre perspektive otvoriće i dalja liberalizacija međusobne trgovine.

Na dnevnom redu je uspostavljanje industrijske kooperacije, zajednička proizvodnja visokotehnološke produkcije u jednoj ili nekoliko slobodnih ekonomskih zona Srbije, rekao je Čepurin i dodao da je logično da se odatle izvozi produkcija na tržišta regiona, EU i Turske.

"Važno je da već u najskorije vreme savladamo barijere na putu isporuke ruskog gasa u Srbiju posle 2019. godine", naglasio je ruski ambasador.

On je dodao da Rusija uporno radi na postizanju visokog i stabilnog tempa rasta ekonomije.

"Dovršava se program reformi i razvoja za period 2017-2025 godine. Akcenat će biti, konkretno, na povećanju nesirovinskog izvoza, formiranju novih tačaka rasta, širenju saradnje sa drugim zemljama", napomenuo je Čepurin.

On smatra da Srbija treba da postanje dobra tačka oslonca u ovom delu Evrope i iskoristi tu šansu za sopstveni razvoj.

"Bez održivog rasta od 3 do 4 odsto, naše zemlje nemaju perspektivu. Saradnja može i mora da nam pomogne da vratimo veru u bolju budućnost, da izvede naše ekonomije na novi nivo, pomogne da dostignemo suštinsko poboljšanje kvaliteta života Rusa i Srba", istakao je Čepurin.

On je ponovio da se na opredeljenost Srbije za pristupanje Evropskoj uniji u Moskvi ne gleda kao na prepreku za dalje jačanje bilateralne Saradnje.

"Važno je da i pristup s druge strane bude istovetan. Hajde da napravimo od Srbije mesto za saradnju, razvoj i investicije", rekao je Čepurin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.