Bocan-Harčenko za RTV: Srbija nije bastion ruskog uticaja ali je veliko uporište Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2019, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bocan-Harčenko za RTV: Srbija nije "bastion ruskog uticaja" ali je veliko uporište Rusije

Srbija nije "poslednji bastion ruskog uticaja" na Balkanu, kako to ocenjuju mnogi sa Zapada, ali je Srbija veoma važno uporište Rusije kao što je i Rusija važna Srbiji, izjavio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko za Radio-televiziju Vojvodine.

Osvrćući će se na komentare da je sam njegov dolazak u Beograd na mesto ambasadora dokaz koliko je Moskvi Srbija značajna Harčenko je u emisiji "Pravi ugao" RTV-a izjavio:

"Srbija je veoma važna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za Rusiju ne zbog mog imenovanja. To dokazuje intenzivni dijalog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Rusije Vladimira Putina, poslednjih nekoliko godina, jer ranije nismo imali takav intenzitet dijaloga na visokom nivou, a imamo razvijene i parlamentarne veze, i velika dostignuća poslednjih nekoliko godina.

Imamo osećaj da je i za Srbiju Rusija takođe veoma važna i zajedno polazimo od toga. Bastion nije pravi izraz. Ne smatramo i ne govorimo da je Srbija bastion za druge zemlje, koje su Srbiji važne kao i Rusija i sa kojima takođe razvija intenzivne odnose. Mi, jednostavno, razvijamo bilateralne odnosa na uzajamnu koristi.

Veliko uporište je pravi pojam, jer je to više od običnih bilateralnih odnosa. Ono što imamo sa Srbijom sad, visoki nivo saradnje i poverenja, sažeto i jednostavno rečeno to je , uporište, nivo odnosa kada jedna zemlja može da računa na drugu u svakom trenutku", odgovorio je Harčenko na tečnom srpskom jeziku.

"A što se tiče ocena moje malenkosti, preterujete, ali nastojaću da tokom svog mandata dokažem da su, oni koji su izrekli te ocene blizu realnosti", dodao je ruski ambasador.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.