Blokiran transport gasa, novi ugovor nije potpisan

Izvor: B92, 02.Okt.2019, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokiran transport gasa, novi ugovor nije potpisan

Sarajevo -- Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić danas će održati sastanak sa ruskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Petrom Ivancovom.

Povod hitnog sastanka je blokada transporta gasa zvorničkog postrojenja kompanije Gas-promet prema Federaciji BiH, odnosno Sarajevu.

Kompanija BH-Gas nije obnovila ugovor o transportu gasa za narednu godinu ni sa Gas-prometom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ni sa Srbijagasom, tako da od juče nema protoka gasa kroz BiH.

BiH nema sopstvenu proizvodnju prirodnog gasa i potpuno zavisi od uvoza koji se trenutno vrši preko jednog dobavnog pravca.

Direktor Gas prometa Milomir Draganić rekao je agenciji Srna da bi već danas u Sarajevu trebalo da bude održan novi sastanak predstavnika Gas-prometa, BH-Gasa i resornih entitetskih ministarstava, na kome će još jednom biti pokušano rešavanje problema isporuke gasa u Republiku Srpsku i Federaciju BiH (FBiH).

On je naveo da u sistemu ima još malo gasa, ali da od 1. oktobra više nema protoka. Prema njegovim rečima, taj posao trebalo je davno da bude završen, ali rukovodstvo BH-Gasa nije adekvatno reagovalo, odnosno postavljalo je zahteve koje Gas-promet ne može da prihvati i uskladi.

"Nema ugovora o transportu nakon 30. septembra ni sa Srbijagasom ni sa nama, i sada gasa nema", dodao je Draganić.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska ima regulisan Zakon iz oblasti gasa, a Federacija BiH nema, tako da se BH-Gas ponaša monopolistički, dodavši da gasa neće biti dok se dogovor ne postigne i ugovor ne bude potpisan.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ZAVRNUT VENTIL: Blokiran transport gasa prema prema Sarajevu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Okt.2019

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić danas će održati sastanak sa ruskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Petrom Ivancovom...Povod hitnog sastanka je blokada transporta gasa zvorničkog postrojenja kompanije Gas-promet prema Federaciji BiH, odnosno Sarajevu...Kompanija...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.