BUKTI OBAVEŠTAJNI RAT NEMAČKE I RUSIJE: Ruski haker, član GRU, napao BUNDESTAG - Nemci pozvali ruskog ambasadora (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Maj.2020, 15:27

BUKTI OBAVEŠTAJNI RAT NEMAČKE I RUSIJE: Ruski haker, član GRU, napao BUNDESTAG - Nemci pozvali ruskog ambasadora (VIDEO)

Pozivajući se na nalog za hapšenje državljanina Rusije Dmitrija Badina, koji je izdao nemački generalni tužilac 5. maja 2020

Nemački ministar spoljnih poslova Migel Berger pozvao je ruskog ambasadora u Nemačkoj Sergeja Nečajeva na razgovor o hakerskim napadima za koje se sumnjiče državljani Rusije, saopštila je portparolka nemačkog Ministarstva.

- Državni sekretar Ministarstva spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << poslova Nemačke Migel Berger pozvao je danas ambasadora Ruske Federacije, gospodina Sergeja Nečajeva, na razgovor u Ministarstvo. U ime savezne vlade, on (Berger) je najoštrije osudio hakerski napad na Bundestag - izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova.

, ruski ambasador je obavešten da će savezna vlada u Briselu upotrebiti sajber-sankcije EU protiv lica odgovornih za napad na nemački Bundestag, uključujući i gospodina Badina, dodaje se u saopštenju nemačkog Ministarstva.

Portparolka je dodala da Nemačka ima dokaze da je krivac za hakerski napad na Bundestag radio za Glavnu obaveštajnu upravu Rusije (GRU).

Nemački list "Špigl" početkom maja je saopštio da su hakeri na Bundestag 2015. godine kopirali dva elektronska poštanska sandučeta u kojima se nalazila prepiska kabineta nemačke kancelarke Angele Merkel u periodu od 2012. do 2015. godine.

List "Zidojče cajtung" pisao je nakon toga da je nemačko savezno tužilaštvo izdalo međunarodni nalog za hapšenje Rusa Dmitrija Badina, za koga se sumnja da je učestvovao u tom hakerskom napadu na Bundestag 2015. godine.

Nemačka Vlada smatra da iza hakerskog napada na parlament Nemačke stoji Rusija. Vlasti ove zemlje vode istragu o incidentu i u ovom trenutku Rusija je "glavni osumnjičeni". Ruska strana više puta je negirala navode o umešanosti u hakerske napade. Nijedna od nemačkih bezbednosnih agencija nikada nije pružila nikakve dokaze u prilog medijskim izveštajima o vezama sajber-kriminalaca sa Moskvom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.