Izvor: Vostok.rs, 11.Maj.2017, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki mediji prave teorije zavere od susreta Trampa i Lavrova

Izvor: VostokRT

Kao odgovor na histeriju američkih medija zbog fotografija ruskih medija sastanka Donalda Trumpa i Sergeja Lavrova iza zatvorenih vrata, Bela kuća je saopštila da su sastanku bili prisutni i ruski i američki fotoreporteri.



Sastanak Lavrova sa američkim predsednikom je bio široko očekivan od strane medija, a dok se sastanak odvijao iza zatvorenih vrata, Ministarstvo spoljnih poslova je prvo objavilo posetu Lavrova Ovalnoj sobi.

#Lavrov - @realDonaldTrump meeting has just started | V Ovalьnom kabinete načalasь vstreča S.Lavrova s D.Trampom#RussiaUSA #RossiяSŠApic.twitter.com/7raFrkWhiC
— MFA Russia  (@mfa_russia) May 10, 2017
Ono što je napravilo fotografije još više intrigirajućim je prisustvo ambasadora Rusije u SAD, Sergeja Kisljaka - ključnom figurom u istrazi veza Trampove administracije sa Rusijom.

Nakon što su fotografije snimljene od strane dopisnika agencije TASS, one su postale javne, a američki novinari su brzo potražili teorije zavere.
These photos of Trump-Russia meetings are courtesy solely of Russian MFA because no US press allowed in. pic.twitter.com/PI4cSPIqvG
— Jim Sciutto (@jimsciutto) May 10, 2017  
State-run Russian "media" allowed to cover Trump meeting with Russian Foreign Minister. US media not so. Reality. #2017.
— Adam B. Ellick (@aellick) May 10, 2017 Observation: The world is getting almost all of its news about the US president today from the Russian gov't and Russian state media.
— Micah Grimes (@MicahGrimes) May 10, 2017 Russia takes happy fun time pictures in White House & celebrates their victory in US election - US media not invited in their own country pic.twitter.com/cuYttK8xRS
— Clint Watts (@selectedwisdom) May 10, 2017 Dopisnik En-Be-Sija Andrea Mičel, koji je Lavrova prošlog meseca kritikovao zbog svojih manira, kritikovao je predstavika agencije TASS u Ovalnoj sobi.

"Rusi su imali sve, dok je štampa Bele kuće bila blokirana", rekao je Mičel. "To je bez presedana."
.@mitchellreports Russians release images of Oval Office mtg

White House does not -- and doesn't let US media in.@mitchellreports reports now. pic.twitter.com/GoD2VxbzZf
— NBC Nightly News (@NBCNightlyNews) May 10, 2017 It appears Russian state media agency TASS was allowed into the Trump-Lavrov meeting for photos.

US media were not allowed inside.
— Micah Grimes (@MicahGrimes) May 10, 2017
Drugi novinari izrazili su zabrinutost na Tviteru, saopštavavši da su odjednom postali zavisni od ruskih novinskih kuća za fotografije sa sastanka američkog predsednika i Lavrova.
Photos of Trump's meeting with Lavrov and Kislyak just hit the Getty wire and they're all credited to Russian news agency TASS pic.twitter.com/qE9lWB6KuS
— Matt Novak (@paleofuture) May 10, 2017 To be clear: Russian media allowed in The White House. American media not. https://t.co/f4CqSQ2XjF
— Emily Andras (@emtothea) May 10, 2017
Vašington Post je kritikovao američku obaveštajnu službu i zvaničnike Bele kuće jer je "poseta predstavnika Tass potencijalni bezbednosni propust", a da su se zvaničnici plašili da su dopisnici TASS-a mogli postaviti uređaje za prisluškivanje u predsedničkoj kancelariji.

Fotografije sastanka Lavrov-Tramp-Kisljak su snimljene od strane TASS-ovog fotografa Alekandra Ščerbaka. Fotografije su zatim distribuirane od strane AP-a, koji je označio Ministarstvo spoljnih poslova kao izvor, a zatim "Geti Imidžis", koji je kao izvor naveo TASS.

Na spekulacije o fotografijama, Bela kuća je odgovorila, saopštivši da su jedan ruski i jedan američki fotograf zabeležili istorijski susret.

"Naš zvanični fotograf i njihov zvanični fotograf su bili prisutni, i to je to", saopštila je Bela kuća.
WH told pool why Tass had photos of Lavrov Trump & not US: "Our official photographer & their official photographer were present, that's it"
— Laura Rozen (@lrozen) May 10, 2017
U međuvremenu, visoki zvaničnik Bele kuće je odbacio strahovanja da je dopsinik TASS-a mogao postaviti prislušni uređaj u Ovalnom kabinetu.

"Članovi ruske novinske agencije su morali da prođu kroz isti pregled kao i članovi američke štampe kroz glavnu kapiju Bele kuće u sobi za sastanke", rekao je zvaničnik Bele kuće.

Drugi zvaničnik je odbacio svaku spekulaciju da je ambasador Kisljak bio tu da "vrbuje" Trampa.

"To je standardna praksa za ambasadore da prate svoje pricipale, i smešno je da se sugeriše tako nešto neprimereno", rekao je zvaničnik administracije, dodajući da su sobe Bela kuće sigurne za razgovore.


 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Afera fotografija": Ko je fotografisao Lavrova i Trampa?

Izvor: B92, 11.Maj.2017

Bela kuća je saopštila da su i ruski i američki mediji prisustvovali sastanku Donalda Trampa i Sergeja Lavrova...Sastanak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i američkog predsednika Donalda Trampa, iza zatvorenih vrata, privukao je veliku pažnju medija, a rusko ministarstvo je prvo...

Nastavak na B92...

Bijela kuća nije znala da će Rusi objaviti slike iz Ovalnog ureda

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Maj.2017

Bijela kuća nije znala da će ruska vlada dozvoliti svojoj državnoj agenciji da objavi slike sa susreta predsjednika Donalda Trumpa s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, rekao je zvaničnik, prenosi CNN. Trump se ponovo našao na meti kritika medija, jer je ruska agencija objavila...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.