Ambasador Rusije posetio Univerzitet u Banja Luci

Izvor: Vostok.rs, 16.Feb.2015, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador Rusije posetio Univerzitet u Banja Luci

16.02.2015. -

Ambasador Ruske Federacije Petar Ivancov boravio je u prvoj zvaničnoj poseti Univerzitetu u Banjoj Luci i tom prilikom sa rektorom prof. dr Stankom Stanićem razgovarao o postojećim oblicima saradnje Univerziteta sa akademskom zajednicom u Rusiji, kao i sa Ruskom ambasadom, te razvijanju budućih oblika saradnje.

Rektor i saradnica za međunarodne saradnju na Univerzitetu Jelana Rožić upoznali su ambasadora da Univerzitet u Banjoj Luci već ima više potpisanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ugovora o saradnji sa visokoobrazovnim i istraživačkim institucijama u Rusiji, dok su drugi u pripremi; da ovdašnji studenti koriste mogućnosti stipendiranja koje im se nude u Rusiji , te da takođe kroz projekat ''U susret Rusiji'' rado odlaze u ovu zemlju sa namerom da se upoznaju sa njenim kulturno-istorijskim bogatstvom.

Takođe, domaćini su upoznali ambasadora da istaknuti predstavnici akademskog i javnog života Rusije, kao i predstavnici diplomatskog kora neretko gostuju na fakultetima Univerziteta u Banjoj Luci gde studentima drže predavanja na aktuelne teme. Istovremeno, studenti iz Rusije uzimaju učešće u naučno-stručnom skupu ''Studenti u susret nauci'' koji tradicionalno organizuje Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci.

Rektor je podsetio i na odličnu saradnju Univerziteta u Banjoj Luci sa Ambasadom Rusije, odnosno sa prethodnicima g. Ivancova, te izrazio očekivanje da će ta tradicija biti nastavljena. Takođe, rektor je pozvao ambasadora da studentima održi predavanje na odabranu temu, što je on sa zadovoljstvom prihvatio.

Ambasador Ivancov je, istovremeno, iznio predlog da se, povodom obeležavanja izuzetno značajnog jubileja - 70 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, na Univerzitetu u Banjoj Luci organizuje zajednički naučni skup na tu temu uz učešće najeminentnijih stručnjaka iz Rusije i Republike Srpske.

Rektor je pozdravio ovu ideju i istakao da će se Univerzitet u Banjoj Luci rado uključiti u organizaciju jednog ovakvog skupa, čije održavanje je načelno predviđeno za sredinu maja 2015. godine.

Izvor: Univeritet u Banjaluci    
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.