Ambasador RF u Poljskoj: nema prepreka za razvoj rusko-poljskih kontakata

Izvor: Vostok.rs, 29.Avg.2013, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador RF u Poljskoj: nema prepreka za razvoj rusko-poljskih kontakata

29.08.2013. -

Nedavno završeni u poljskom gradu Sopotu međunarodni muzički festival "Top of d Top", kao i Festival ruske pesme u Zelena-Guri, ima dugogodišnju istoriju u Poljskoj, u Rusiji, kao i u drugim istočnoevropskim zemljama. U njima su učestvovale prave zvezde i značajne ličnosti prošlog veka.

Da li je moguć preporod popularnosti ovih manifestacija u novom milenijumu, u ekskluzivnom intervjuu za Glas Rusije govorio je ambasador RF u Poljskoj Aleksandar Aleksejev, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << koji je takođe doputovao u Sopot na festival:

- Slažem se da ove manifestacije imaju dugogodišnju i blistavu istoriju. Njihov preporod i preporod popularnosti ne samo da je moguć, već i poželjan. Za to postoje svi uslovi. Mi smo juče bili na nastupima umetnika estrade u Sopotu. Sa velikim uspehom protekao je Festival ruske pesme u Zelena-Guri, gde je bilo oko 4500 ljudi. Nastupe je direktno prenosio jedan od vodećih poljskih televizijskih kanala. Prema postojećim podacima kojima operišu organizatori, rejting emisije je bio vrlo visok.

Vezujem preporod popularnosti ovih manefestacija sa pažnjom prema njima od strane medija, pre svega radija i televizije. Veoma bismo želeli da se Zelena-Gura i Sopot vrate u program naših emisija. Mislim da mnogi ruski građani čekaju taj povratak sa velikim interesovanjem. Potpuno sam ubeđen da rukovodstvo ruskih kanala neće morati da se žali na rejting.


Na poljskoj televiziji bila je prikazana ruska serija o pevačici Ani German i bila je vrlo popularna. Protekao je Festival ruske pesme u Zelena-Guri, u Varšavi uspešno je održana revija poznatog ruskog kreatora Valentina Judaškina. Sada smo u Sopotu na festivalu Top of d Top. Da li može da se govori o restartovanju rusko-poljskih kulturnih veza? Kakvi još projekti kulturnog karaktera očekuju javnost naših zemalja?

- Zaista film o Ani German je bio vrlo popularan kod Poljaka. Videlo ga je više od 6 miliona ljudi. Za poljsku televizijsku publiku ova cifra je vrlo upečatljiva.

Festival u Zelena-Guri je protekao sa velikim uspehom. Vrlo zanimljivo i sa velikim interesovanjem od strane poljskih stručnjaka i medija protekla je modna revija Valentina Judaškina. Veoma smo zahvalni Glasu Rusije za to što je on istupio kao informativni sponzor.

Mislim da nema osnove da se govori o restartovanju rusko-poljskih kulturnih veza: one nikada nisu prekidane, čak kada naši odnosi nisu preživljavali najbolja vremena. Kulturna saradnja se razvijala dinamično. Sada nema nikakvih prepreka za razvoj kontakata. ruska kultura je vrlo popularna u Poljskoj i to zasluženo. Ubeđen sam da nas očekuje čitav niz vrlo zanimljivih manifestacija, na primer novi festival Satelit nad Poljskom, kada je publika više od 50 poljskih gradova dobila mogućnost da vidi savremenu i klasičnu kinematografiju Rusije i SSSR. Zato je budućnost naših kulturnih veza vedra.


Glas Rusije je sa entuzijazmom postao informacioni partner Sopotskog festivala, pošto podrška svega što doprinosi obnovi zajedničkog kulturnog prostora naše dve zemlje jeste naš prioritetni zadatak. Da li se slažete da je medijima naših zemalja jednostavnije da prikažu bliskost mentaliteta naša dva naroda?

- Za medije ne samo da je jednostavnije, već i prirodnije da pokažu naš zajednički mentalitet, zajednički kulturni prostor, bliskost tradicija i ukusa naroda Poljske i Rusije. Samo mediji mogu da prenesu maksimalno širokom krugu ljudi inforamcije o tome šta se dešava, zašto su ruske manifestacije u Poljskoj tako uspešne, a poljske manifestacije se očekuju sa velikim interesovanjem u Rusiji. U tome vidim kolosalnu ulogu medija. Ambasada je spremna da pomogne u tome da novinari i rukovodioci medija dobiju na vreme kvalitetne inforamcije o tome kakve su perspektive i osobenosti naših odnosa sa Poljskom u kulturnom planu.

Dozvolite da u ime naše mnogobrojne publike zahvalimo Ambasadi RF u Poljskoj i lično vama na aktitvnoj podršci svih kulturnih, informacionih, humanitarnih poduhvata koji doprinose jačanju veza između naše dve zemlje.

- Hvala vam veliko za mogućnost da se obratim vašoj publici, za pažnju koju poklanjate Poljskoj, našim kulturnim odnosima. Ubeđen sam da će se saradnja između Ambasade i Glasa Rusije nastaviti i da će biti tako pozitivna kao do sada.

Sergej Veljev,


Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.