Konuzin se iznervirao na Kopaoniku!

Izvor: Vesti-online.com, 06.Mar.2012, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konuzin se iznervirao na Kopaoniku!

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je danas da je Rusija spremna da nastavi da investira u Srbiji i da bi bilo najbolje da na projektima ruske firme učestvuju zajedno sa ulagačima iz zemalja Evropske unije (EU).

Konuzin je učestvujući na Kopanik >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Biznis forumu, zamerio organizatorima tog skupa što dele investitore na evro-atlantske i one iz drugih zemalja, kao što su Japan i Risija i istakao da među investitorima ne postoji razlika na osnovu toga iz kojih zemalja dolaze.

"To je veštački pristup", kazao je on i dodao da "za Srbiju EU i Rusija nisu alternative", navodeći da je moguć zajednički investicioni poduhvat u Srbiji.

Konuzin je rekao da postoji interesovanje ruskih firmi za ulaganje u Srbiju u oblast građevine, informacionih tehnologija, turizma, ali je istakao da "ne ide sve glatko" i da su neki investitori odustali, što zbog nedovoljnog iskustva, ali i uslova poslovanja.

Konuzin je podsetio da su ruske firme veliki investitor u Srbiji, ali je i ukazao na veliko zakašnjenje u realizaciji ruskog kredita od 800 miliona dolara namenjenog železničkoj infrastrukturi u Srbiji.

"Sramota me je što taj kredit ni posle tri godine od dogovora predsednika Srbije i Rusije i dve i po godine od potpisivanja sporazuma nije realizovan. Ja se trudim da se to ubrza, a zastoj je nastao zbog toga što srpski stručnjaci nisu završili rad na tehničkim projektima, od kojih su neki započeti pre 20 godina", rekao je on.

Ambasador Rusije smatra da se srpska strana ipak može razumeti, jer je u tom periodu zemlja bila pod sankcijama, a usledila su i dramatična dešavanja na Kosovu, bombardovanje.

"Naša je obaveza da pomognemo Srbiji", rekao je Konuzin i naveo primer uspešnog poslovanja Naftne industrije Srbije (NIS) od kada ju je preuzeo Gaspromnjeft.

"Siguran sam da bi NIS propao, sam se urušio ili bi ga kupio neki investitor i zatvorio kao nepodobnu konkurenciju, da ga nije kupio Garspromnjeft", kazao je on.

Dodao je da "nisu neznalice i nemoralni ljudi oni koji su tvrdili da nije dobro što je NIS prodat Graspromnjeftu", već da su "bili u zabludi".

Ambasadori Nemačke, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije, Italije i Francuske, zemalja koje su najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srbije, ocenili su danas da će dodeljivanje statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU povećati

prisustvo stranih investitora i stvoriti predvidljiviji privredni ambijent.

Ambasadorka SAD Meri Vorlik izjavila je da je odlazak Ju-Es stila iz Srbije bio teška odluka za tu kompaniju, ali i za američku vladu, i istakla da su otežani uslovi poslovanja jedini razlog za napuštanje tržišta Srbije.

"To je jedini razlog i to ne odražava nas stav o poslovanju u Srbiji", rekla je Vorlik i dodala da kod kompanija iz SAD vlada uverenje da Srbija ima konkurentske prednosti kada je reč o uslovima poslovanja.

Vorlik je podsetila da su SAD do sada u Srbiju uložile oko 1,6 milijardi dolara, navodeći da nameravaju da to i dalje čine kroz investiranje u oblasti poput obnovljivih izvora energije, rudarstvo.

Ambasadorka SAD je čestitala Srbiji status kandidata i izrazila očekivanje da će Srbija uskoro dobiti datum pregovora, istakavši da SAD podržavaju evropske integracije celog Balkana.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.