Konuzin:Moja nadležnost je i Kosovo

Izvor: B92, 14.Dec.2011, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konuzin:Moja nadležnost je i Kosovo

Lešak -- Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin rekao da je Euleks iz političkih razloga zaustavio konvoj humanitarne pomoći iz Rusije upućene Srbima na Kosovu.

Konuzin je u Lešku rekao da neprihvatljiva situacija traje već drugi dan.

Ambasador je najavio da će se danas na samitu EU - Rusija, umesto da se raspravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o krupnim pitanjima između Evropske unije i Rusije, razgovarati o veštačkoj krizi koju je EU napravila na severu Kosmeta.

"Prvo su dozvolili koloni da uđe na teritoriju pokrajine Kosovo, a zatim su blokirali ulazak konvoja, što govori da su obmanuli one koji su učestvovali u ovoj operaciji. Dobijamo zahteve koji nisu u skladu sa mandatom Euleksa, jer nigde ne piše da su oni obavezni da prate humanitarni konvoj", rekao je Konuzin.

Dodao je da su Rusi naveli da im pratnja nije potrebna i da je pokušano nametanje pratnje.

"Ispada da Evropska misija za vladavinu prava (Euleks) sama krši evropske zakone. Već smo dan i po ovde i iz razgovora sa Srbima vidimo da oni smatraju da ova misija ima proprištinski stav i da su napustili svoj neutralni status. To je stav Srba koji žive na Kosovu i Metohiji i ja u potpunosti podržavam taj stav", rekao je ruski ambasador.

Konuzin je naveo da Rusima zameraju zbog slanja pomoći Srbima.

"Srbima na Kosovu, po njihovom mišljenju, nije potrebna pomoć. Srbi su se direktno obratili nama za pomoć. Imamo pisma od Srba sa Kosova koji mole za ovu pomoć, a Vlada Srbije nam je izrazila zahvanost za ovo što šaljemo Srbima", rekao je Konuzin.

O ruskim konvojima i u Briselu na samitu EU - Rusija. Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev koji učestvuje na Samitu Rusija-EU, i situacija oko konvoja na Jarinju će, kako navodi Konuzin, biti jedna od prioritetnih tema njegovih kontakata. „O tom pitanju se sada razgovara u Briselu", rekao je Konuzin.

Piter Fejt je u utorak rekao da ne razume zašto bi Konuzin uopšte dolazio na sever Kosova, pošto postoji diplomatski predstavnik Rusije u Prištini koji pokriva Kosovo i dodao da se pravila moraju poštovati.

"Ja sam ambasador Ruske federacije u Srbiji i moja nadležnost se prostire na čitavu teritoriju Srbije,a to uključuje i pokrajinu Kosovo. Na Kosovu u Prištini postoji kancelarija Ambasade Rusije u Beogradu, gde rade diplomate koje su podređeni meni. Kada obavljam ambasadorske obaveze putujem celom zemljom, i isto tako redovno dolazim na Kosovo", odgovorio je ruski ambasador.

Prema njegovim rečim, on dolazi na Kosovo kada smatra to potrebnim i da mišljenje predstavnika međunarodnih organizacija ne utiče na njegovu odluku kada i gde treba da ide.

Dodao je da niko sa strane ne bi trebalo da se meša u dogovore Srba i Rusa, nego bi trebalo da obavljaju posao koji im je međunarodna zajednica poverila, ali to rade veoma loše.

"Ova situacija biće rešavana na najvišem nivou, jer je od humanitarne operacije veštački napravljen politički problem", rekao

je Konuzin.

Na pitanje da li je pratnja od Euleksa najpre tražena pa otkazana, Konuzin je odgovorio da je juče šefu Euleksa Gzavijeu Bu de Marnaku preneo da pratnja nije potrebna.

"Rekao sam da izda naredbu Euleksu da nastavi formalnosti oko prolaska konvoja sa humanitarnom pomoći", rekao je Konuzin.

"Kada smo shvatili da će doći do zloupotrebe ove procedure, rekli smo da nam takve usluge nisu potrebne. Svi razumeju da nije u pitanju pratnja ruske humanitarne pomoći, nego da je namera da se na punkt Jarinje postave prištinski carinici i policajci", rekao je Konuzin.

Dodao je da se drugi konvoj kreće prema Nišu, jer će zbog nedovoljnog skladišnog prostora na Kosovu pomoć biti istovarena u

Nišu.

"Pomoć koja će biti lagerovana u Nišu isporučiće se Srbima na KiM preko Crvenog krsta", rekao je ambasador.

Upitan da li će za ulazak na sever Kosova konvoj koji je zaustavljen koristiti alternativne puteve, Konuzin je odgovorio da Rusi ne traže alternativne puteve, jer je ovaj put dogovoren sa srpskom stranom.

"Sve bi bilo u redu da se nije umešala treća strana, koja smeta i Rusima i Srbima, umesto da je obavljala svoj posao i obezbedila sprovođenje dogovora ruske i srpske strane", rekao je Konuzin.

Konvoj sa ruskom pomoći za Srbe sa severa Kosova još stoji na Jarinju. Euleks traži da prati konvoj kroz barikade.Direktor Međunarodnog odeljenja u Ministarstvu za vanredne situacije Rusije Jurij Bražnjikov ocenio je da je zadržavanje konvoja ruske humanitarne pomoći Srbima na Kosovu i Metohiji u suprotnosti sa carinskim pravilima.

Bražnjikov je u izjavi za televiziju "Rusija 24", istakao da insistira da ceo konvoj treba da prođe preko administrativnog prelaza na Jarinju, kao što su juče prošla tri od 25 kamiona koji su upućeni na KiM, kao i da je takav zahtev upućen Euleksu.

"Zamislite da smo dovezli samo jedan kamion, pa da je pola robe iz njega istovareno i propušteno, a druga polovina upućena na drugi carinski prelaz. Kolona treba da bude pregledana na ovom punktu (Jarinju), jer u suprotnom se krše osnosvni carinski propisi ukoliko se razdvaja pošiljka", kazao je Bražnjikov.

On je kazao da zvanično reagovanje na zahtev ruska strana još nije dobili niti da zna kada će konvoj biti propušten, kao i da je principijelni stav ruskog Ministarstva da se ne koristi drugi prelaz.

Bražnjikov je istakao da želi da se pomoć što pre dopremi onima kojima je upućena i da se više ne gubi vreme.

Bražnjikov je rekao da su u konvoju hrana, ćebad i agregati neophodni Srbima na KiM, a da će Rusija uskoro uputiti i avion kojim će biti dopremljena medicinska pomoć.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.