Hrvatska u EU s novim pravopisom

Izvor: B92, 15.Apr.2013, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska u EU s novim pravopisom

Zagreb -- Hrvati u EU ulaze s novim pravopisom, prema kojem će iz grube reči sa "rj" biti izbačeno slovo "j", pa će se ubuduće, na primer, govoriti greška, a ne grješka.

Reč "neću" prema istom pravopisu će se ubuduće pisati zajedno, a ne odvojeno "ne ću" kako je to do sada bio slučaj.

Pravopis je objavljen na internetu i u narednih mesec dana se očekuje kvalitetna javna rasprava, a njegovi autori kažu kako nameravaju da naprave jedinstven pravopis pre ulaska Hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Evropsku uniju.

Novi pravopis donosi i mnoge nove savremene reči koje do sada nisu bile jednoznačno pravopisno definisane, poput: e-pošta, fengšui, hevimetalac, ADSL priključak. Jasnije je određeno i pisanje crtica i znakova navođenja u upravnom govoru.

Na najnovijim pravopisnim rešenjima radilo je više meseci 15 doktora filoloških nauka i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Hteli smo pravopisne preporuke zaključiti i to pre ulaska u Evropsku uniju kako bismo i sebi i drugima pokazali da smo zrela nacija, koja će i najosetljivija pitanja moći rešavati u modernoj i demokratskoj atmosferi, istaknuto je na predstavljanju koje je izazvalo veliki interes javnosti.

U Hrvatskoj su do sada u upotrebi bila četiri pravopisa i nisu imala ujednačena pravila o mnogim ključnim pravopisnim nedoumicama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska ulazi u EU sa novim pravopisom

Izvor: Telegraf.rs, 15.Apr.2013

Umesto "grješka", "strjelica" i "vrjedniji", Hrvati če od sada koristiti reči "strelica", "greška" i "vredniji", a reč "neću" ubuduće će pisati spojeno

Nastavak na Telegraf.rs...

Hrvatska ulazi u EU s novim pravopisom

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Apr.2013

ZAGREB - Hrvati u Evropsku uniju ulaze sa novim pravopisom prema kojem će iz grube riječi sa "rj" biti izbačeno slovo "j" pa će se ubuduće govoriti ili pisati greška, a ne grješka, strelica a ne strjelica, i vredniji, a ne vrjedniji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Hrvati ulaze u EU sa novim pravopisom

Izvor: Vesti-online.com, 15.Apr.2013

U Zagrebu je danas predstavljena radna verzija novog hrvatskog pravopisa, koju su izradili filolozi Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje...Radna "inačica" (verzija) novoga pravopisa sledećih mesec dana podložna je javnoj raspravi. Cilj izrade novog hrvatskog pravopisa bio je, kako kažu, da...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.