Šveđanka Lorin pobednica, Željko Joksimović treći

Izvor: Politika, 27.Maj.2012, 02:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šveđanka Lorin pobednica, Željko Joksimović treći

Šveđanka Lorin pobednica je 57. „Pesme Evrovizije” koja je sinoć završena u Bakuu u Azerbejdžanu, a srpski predstavnik Željko Joksimović zauzeo je treće mesto.

Pesma „Euforija”, kojom je švedska pevačica mesecima pre a i za vreme takmičenja bila favorit, osvojila je 372 poena, dok je naša „Nije ljubav stvar” sakupila 214.

Samo 45 poena više od našeg takmičara imale >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su „Buranovske babuške” iz Rusije, čija je pesma „Žurka za sve”, na drugom mestu, sakupila 259 poena.

Po 12 poena, našem pevaču dale su Crna Gora, Bugarska, Slovenija i Hrvatska, dobio je osam desetki (od Austrije, BiH, Švajcarske, Makedonije, Holandije, Švedske, Norveške i Nemačke) i dve osmice (od Francuske i Grčke), a bodove su nam podarile: Albanija, Rusija, Rumunija, Ukrajina, Belgija, Malta, San Marino, Kipar, Slovačka, Portugal, Litvanija, Italija...

Među prvih deset plasirali su se predstavnici Azerbejdžana (četvrto mesto), Albanije, Estonije, Turske, Nemačke, Italije i Španije (10. mesto).

Zemlje nekadašnje SFRJ nisu mogle da se pohvale velikim brojem poena kao Srbija: makedonska pevačica Kaliopi koja je izvela pesmu „Crno i belo” (gledaoci u našoj zemlji dali 12 poena) sa 71 poenom zauzela je 13. poziciju a predstavnica Bosne i Hercegovine Maja Sar (izvela baladu „Korake ti znam”) zauzela je 18. mesto (55 poena). Podsetimo, Hrvatska pevačica Nina Badrić, crnogrski predstavnik Rambo Amadeus i Slovenka Eva Boto nisu se ni plasirali u finale.

Britanac Englbert Hamperdink zauzeo je pretposlednje mesto sa samo 12 poena, a posledlji su bili predstavnici Norveške sa samo sedam poena.

Po završetku izvođenja svih pesama na društvenim mrežama su komentarisane pesme finalne večeri 57. „Evrosonga”. Uglavnom se pisalo o kvalitetu pesama, a kao najkvalitetnija ocenjena je pesma „Ostani sa mnom” Italijanke Nine Zili. Ova kantautorka, izabrana na popularnom italijanskom muzičkom takmičenju „San Remo”, publiku je osvojila nastupom i izgledom koji je ličio na Ejmi Vajnhaus.

Finale 57. „Pesme Evrovizije” trajalo je tri sata i 20 minuta, a zbog vremenske razlike takmičenje u Bakuu počelo je u ponoć, po tamošnjem vremenu. Time je oboren rekord iz 2009, kada je spektakl u Moskvi počeo u 23 sata po lokalnom vremenu, a taktovi pobedničke numere čuli su se nešto posle 2 sata ujutru.

Inače, ove godine vraćeno je pravilo po kom je publika glasala tek posle izvođenja svih pesama. Finalni rezultati: glasovi publike es-em-esom i glasovi stručnih žirija 42 zemlje učesnice (koji su u petak uveče gledali generalnu probu finala a zatim kovertirali glasove) objedinjeni su u odnosu 50:50 odsto. Kada je završeno glasanje publike, bilo je potrebno samo 12 minuta da se zbroje glasovi iz cele Evrope.

I. A.

objavljeno: 27.05.2012.
Pogledaj vesti o: Evrovizija 2015

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Švedska pobedila na Evroviziji

Izvor: Press, 27.Maj.2012

Predstavnica Švedske Lorin pobednica je večerašnjeg 57. takmičenja za "Pesmu Evrovizije", održanog u Azerbejdžanu, dok je srpski predstavnik Željko Joksimović sa pesmom "Nije ljubav stvar" zauzeo treće mesto

Nastavak na Press...

„Više sreće drugi put“: Evrovizija odlazi u Švedsku, Željko treći ! (VIDEO+FOTO)

Izvor: S media, 27.Maj.2012

Ovogodišnji pobednik 57. po redu „Evrovizije“ je Švedska, naš Željko je osvojio fenomenalno 3. mesto. Simpatične "Babuške" su na 2. mestu.

Nastavak na S media...

EVROVIZIJA: Švedska pobednik, Željko na 3. mestu

Izvor: medio.rs, 27.Maj.2012

Švedska pevačica Loren sa pesmom "Euforija" pobednica je 57. „Pesme Evrovizije. Ruske Babuške na drugom mestu, Srbija odlična - treća!

Nastavak na medio.rs...

Švedska pobednik Evrosonga, Srbija treća

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2012

BAKU -..Predstavnica Švedske Lorin pobedila je sinoć u finalu 57. takmičenja za "Pesmu Evrovizije", dok je srpski predstavnik Željko Joksimović sa pesmom "Nije ljubav stvar" zauzeo treće mesto, odmah iza Rusije...Lorin je sa pesmom "Euforija" (Euphoria) osvojila najveći broj glasova publike i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

“Više sreće drugi put”: Evrovizija odlazi u Švedsku, Željko treći

Izvor: Poznati.info, 27.Maj.2012

Ovogodišnji pobednik 57. po redu „Evrovizije“ je Švedska, naš Željko je osvojio fenomenalno 3. mesto. Simpatične “Babuške” su na 2. mestu...Iako nije doveo „Evroviziju“ u Beograd, Srbija ima prava i mora biti ponosna na Željka Joksimovića koji nas je dostojanstveno predstavljao...Jurišali...

Nastavak na Poznati.info...

Pesma Željka Joksimovića osvojila Evropu (Video)

Izvor: Svet plus, 27.Maj.2012

Željko Joksimović - @ZZeljko - je osvojio visoko treće mesto na sinoć završenoj 57. "Pesmi Evrovizije ", i time pokazao da njegove pesme i umetnost prevazilaze granice naše zemlje.

Nastavak na Svet plus...

EVROVIZIJA: Šveđanka Lorin pobednik, Željko na trećem mestu (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 28.Maj.2012, 00:59

Švedska pevačica Lorin sa pesmom "Euforija" pobednica je 57. Evrovizije. Ruske "Babuške" su na drugom mestu, a Srbija je ponosno - treća!

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.