Začarani krug zbog štrajka advokata

Izvor: RTS, 23.Dec.2014, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Začarani krug" zbog štrajka advokata

Vlast i advokati i dalje traže rešenje za štrajk advokata koji traje više od tri meseca. Zbog blokade pravosuđa građani su u začaranom krugu. U tužilaštvima navode da su, zbog protesta advokata, u nekim slučajevima sprečeni da sprovode zakon. Advokati se ne smatraju odgovornima za slučajeve u kojima osimnjičenima nije odrećen pritvor.

U Osnovno javno tužilaštvo u Staroj Pazovi priveden je osumnjičeni za obljubu jedanaestogodišnje devojčice. Posle policijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zadržavanja, pušten je da se brani sa slobode. Iz tužilaštva navode da su, zbog protesta advokata, bili sprečeni da sprovode zakon.

"Lice je zadržano po nalogu zamenika u osnovnom javnom tužilaštvu u Staroj Pazovi i postavljen mu je branilac po službenoj dužnosti. Međtuim on nije pristupio. To je razlog zašto mu nije mogao biti određen pritvor, a sve u odredbama važećeg Zakona o krivičnom postupku", objašnjava viši javni tužilac u Sremskoj Mitrovici Branka Milosavljević.

Minimum procesa rada Advokatske komore predviđa da branilac može da piše podneske protiv određivanja i produžavanja pritvora, za njegovo ukidanje i da posećuje klijenta u pritvoru.

Tako se za slučaj u Staroj Pazovi, ali ni za ostale predmete u kojima, u poslednja tri meseca, nije određivan pritvor - ne smatraju odgovornima. Tvrde da pritvor može da se odredi i bez njih.

"Kako je moguće da vi u ovih 100 dana protesta imate na prste jedne ruke da prebrojite slučajeve u kojima je navodno, zbog nepristupanja advokata, osumnjičeni pušten na slobodu?. Ja ću vam reći, za ovih 100 dana ne znam statistiku, ali sigurno je procesuirano u ovoj zemlji više od 500 ljudi, i sigurno je određen pritvor, ne bih da licitiram. Pa je očigledno da se radi o neujednačenom postupanju tužilaštva", objašnjava Jugoslav Tintor iz Advokatske komore Srbije.

Tokom prethodna tri meseca, u Srbiji je pritvor određen za 703 osobe. Za isti period prošle godine takvu meru dobilo je 1028 ljudi. Ko je zaista neophodan u sudnici da bi pritvor bio određen?

"Zakon o krivičnom postupku zaista zahteva da okrivljeni mora imati branioca, od momenta lišenja slobode pa do trajanja lišenja slobode, što se odnosi i na pritvor. Sa druge strane, nema smetnje da se pritvor odredi čak i kada nije prisutan branilac, osim što tada prema zakonu, okrivljeni koji je bio saslušan bez branioca, praktično njegov iskaz ne bi imao dokaznu vrednost u kasnijem dokaznom postupku" objašnjava profesor Krivičnog procesnog prava Milan Škulić.

Od septembra su se na ugrožena prava žalili i oni koji iz pritvora zbog, kako tvrde, protesta advokata, ne mogu na slobodu. Pisma u kojima traže pomoć i zaštitu, pritvorenici iz beogradskog Okružnog zatvora slali su predsedniku Vrhovnog kasacionog suda i zaštitniku građana.

Na advokate se apelovalo da prošire minimum procesa rada na pritvorske predmete, ali se to nije dogodilo.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.