Unija sindikata prosvetnih radnika prekida štrajk

Izvor: Beta, 22.Apr.2015, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unija sindikata prosvetnih radnika prekida štrajk

BEOGRAD, 22. aprila 2015. (Beta) - Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije doneo je u sredu Odluku o prestanku štrajka, nakon potpisivanja ponudjenog Sporazuma o mirnom rešavanju spornih pitanja sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

"Zahvaljujemo se kolegama i zaposlenima u više od 500 škola, koji su nas pratili i podržavali, javnosti koja je razumela naše motive i medijima bez kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << ne bismo bili u stanju da predstavimo mnoge probleme školskog sistema", navedeno je u saopštenju.

Ministar prosvete Srdjan Verbić rekao je u sredu na Glavnom odboru sindikata prosvetnih radnika koji su u štrajku, da je uvodjenje platnih razreda neophodno i da je to prioritet u radu Ministarstva, saopštila je Unija.

USPRS u saopštenju navodi i da su takve izjave ministra prve "čvrste garancije o posvećenosti Vlade" štrajkačkim zahtevima, nakon pet meseci od početka štrajka.

"Pratićemo odluke Vlade i biti partneri u donošenju važnog Zakona, koji se tiče platnih grupa i razreda u javnom sektoru i dogovarati iznos nagrada i pomoći zaposlenima u obrazovanju", navedeno je u saopštenju.

Drudi sindikat koji je u štrajku - Sindikat radnika u prosveti (SPRS), u sredu je, medjutim saopštio da je ministar prosvete Srdjan Verbić, obraćajući se na zajedničkoj sednici Glavnih odbora dva sindikata u štrajku, ponudio manje od onoga što je ponudio u petak, 17. aprila.

Kako je saopšteno, Verbić je ponovio da za zahteve prosvetara nema novca u budžetu.

"Ono što je indikativno je da je to obrazložio i time da ako se nama izadje u susret, da će onda i drugi da traže isto", rekao je potpredsednik SRPS Miodrag Sokić.

Kako je naveo, Verbić nije odgovorio na pitanje predstavnika sindikata zašto je prekršeno obećanje dato prošle sedmice da neće biti obustave zarade za prosvetare koji štrajkuju.

Dodaje se da se sindikati i "dalje uslovljavaju da će moći da potpišu PKU kada potpisu Sporazum o prekidu štrajka".
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

USPRS: Potpisivanje sporazuma u petak

Izvor: Beta, 23.Apr.2015, 10:40

BEOGRAD, 22. aprila 2015. (Beta) - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije u petak očekuje zvanično potpisivanje Sporazuma o mirnom rešavanju spornih pitanja sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, čime se okončava petomesečni štrajk...Rukovodstvo ovoga sindikata je od srede...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.