U štrajku jer žele na master studije

Izvor: Blic, 05.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U štrajku jer žele na master studije

Studenti prve tri godine Arhitektonskog fakulteta u Beogradu poslednja četiri dana blokiraju aktivnosti fakulteta. Naime, oni zahtevaju od Uprave fakulteta i Ministarstva prosvete da ukinu novi sistem koji je , kako studenti navode, donesen u hodu, a na njihovu štetu. Najoštećeniji su studenti treće godine, jer je doneta odluka da od 305 studenata, samo njih 160 može da upiše master i nastavi školovanje.



- Svako od nas ima pravo na obrazovanje. Očekujem da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ispune zahtevi svih godina - kaže Jovana Kažanegra (23), napominjući da svako veče u prostorijama fakulteta ostaje tridesetak studenata, koji tu spavaju na klupama i u vrećama, a da je za kolege koje moraju da uče obezbeđena prostorija.

Studenti su blokirali rad fakulteta 1. juna, kad je i počeo ispitni rok, zahtevajući da se ukinu pravila sa kojima ih niko nije upoznao pri samom upisu. Brucoši zahtevaju da se svi oni koji „očiste" godinu i ostvare 60 bodova, iz samofinansirajućih pređu na buđzet, dok je do sad bila praksa da samo 20 odsto najbolje rangirnih stekne uslov za tu beneficiju. Zahtev studenata druge godine je da svi oni koji su po završetku prve bili rangirani za buđzet i kojima je školarina plaćena od strane Ministarstva i formalno dobiju taj status, jer im u indeksima i dalje piše da se sami finansiraju i samim tim nemaju iste beneficije. Najoštećeniji su studenti treće godine.

- Kad smo upisivali fakultet niko nam nije rekao da postoji mogućnost da isti i ne završimo. U tom slučaju bismo dobro razmislili da li želimo da ga upišemo. Ako se odluke donose u hodu, zašto moraju da idu u našu štetu - kaže Dejan Mojić (22), student treće godine Arhitekture, napominjući da po novim „pravilima", samo 160 studenata od njih 305 može da stekne uslov za poslednje dve godine studija.

Pokušavajući da nađu rešenje za svoj problem, studenti arhitekture su kontaktirali fakultete u inostranstvu, između ostalog i onaj u Barseloni.

- Master studiji tamo koštaju 1.800 eura, a na našem fakultetu oni iznose 3.000. Znamo da je život tamo skuplji, ali ako nam ovde zabrane da studije nastavimo, mi nemamo drugo rešenje – kaže Ana (23), napominjući da je za pet godina samofinansirajućeg studiranja, na Arhitektonskom fakultetu potrebno izdvojiti čak 15.000 eura.

Danas na ulici

Studenti Arhitektonskog fakulteta, njih 500, izaći će danas u 14 sati u mirnu šetnju do Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici. Razgovarali smo sa čelnim ljudima Uprave fakulteta i Ministarstva prosvete ali rešenje još uvek nema, kaže Dejan Mojić.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.