Studenti pred Vladom

Izvor: B92, Beta, 30.Nov.2010, 01:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti pred Vladom

Beograd -- Studenti, njih pedesetak, proveli su noć u šatorima isped Zgrade Vlade Srbije štrajkujući glađu do ispunjenja zahteva. Ministar prosvete - Para nema.

Štrajk će se nastaviti dok se ne ispune njihovi zahtevi da svi koji imaju više od 48 bodova nastave školovanje na budžetu.

U izjavi za našu televiziju, ministar prosvete Žarko Obradović ponavlja da nema para, te da je očekivao da problem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reše fakulteti.

Malo promrzli, šćućureni jedni pored drugih, neki su zadremali a dugi su uz gitaru, karte i priču u pustoj Nemanjinoj ulici čekali jutro.

Za Sanju Mišković štrajk glađu na ulici je jedino što joj je preostalo - jer školarinu za drugu godinu nema odakle da plati. Iako ima 9 i po prosek i 56 bodova ona nema prava da se školuje o trošku države a svi pokušaji da problem reši u okviru svog fakultetea su, kaže nisu dali rezultate.

"Plan je da stojimo ovde sedimo ležimo kako god, dok nas neko ne primi i dok ne rešimo naše probleme. Ako se to ne desi u skorije vreme? Ostaćemo ovde sigurno nekoliko dana verovatno i duže", kaže student Mirko Momić.

Štrajkuju studenti Fakulteta političkih nauka, Geografskog fakulteta, Visoke poslovne škole, Visoke elektrotehničke škole, fakulteti Univerziteta umetnosti, a podršku kolegama dali su i akademci Filozofskog i Filološkog fakulteta.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je za B92 da zahtevi studenata neće biti ispunjeni i da je on očekivao da će studenti probleme rešiti sa upravama svojih fakulteta.

"Moram reći da mi je žao što su studenti na ovaj način pokušali da reše problem nedostatka novca. ja sam ranije rekao da mi nemamo više novca . I to je istina . Mi smo sa svoje strane učinili sve da pomognemo studentima, povećali smo broj ispitnih rokova, smanjili smo broj bodova potrebnih za upis i samim tim stvorili mogućnost da ti studenti daju uslov za godinu. Da to nismo učinili ovaj problem ne bi postojao", kaže Obradović.

Studenti traže da država plati školarine svima koji su stekli 48 bodova i da odobri kvote za master studije koje su fakulteti zatražili.

Ranije ispred vlade dogodio se incident dok su studenti blokirali saobraćaj u kome je lakše povređen jedan mladić.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.