Studenti FPU provode noć ispred Ministarstva prosvete

Izvor: Blic, 30.Okt.2012, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti FPU provode noć ispred Ministarstva prosvete

Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti, njih tridesetak, provešće noć ispred Ministarstva prosvete zahtevajući da svi sa 60 bodova budu oslobođeni školarine, a ostalima bude otpisan deo iznosa. Njihove kolege sa FLU su obustavili proteste nakon dogovora sa upravom, a u štrajk su stupili i studenti FASPERA koji su zaustavili nastavu na fakultetu tražeći od uprave da se ukine odluka o naplati prenetih bodova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Dekan FPU je odbio predlog ministra prosvete da se studenti sa 60 bodova oslobode školarine, pa su akademci danas ponovo proveli dan pred Ministarstvom prosvete u Nemanjinoj ulici.

Studenti su se još jutros okupili ispred zgrada Ministarstva prosvete, a predstavnike studenata primio je pomoćnik ministra porsvete Slobodan Stupar, koji je krajem prošle nedelje najavio da bi studentski zahtevi u dogovoru sa upravma fakutleta mogli biti rešeni.

Iako su se studenti nadali pozitivnom ishodu razgovora, do njega ni ovog puta nije došlo.

Studentima je obećan za sutra u 10 sati novi razgovor u Ministarstvu, ali je tridesetak studenata druge i treće godine odlučilo da provede noć na ulici, uvijeni u ćebad.

Problema ima i na FASPERU, gde studenti kažu da je odluka o plaćanju 1.300 dinara po bodu svakog ispita koje prenose neprihvatljiva.

Pre nekoliko dana, uprava FLU predložila je studentima izvesne olakšice. Prema tom predlogu studenti kojima je ostao jedan teorijski ispit u godini plaćali bi 50 odsto školarine, dok bi oni koji nisu položili dva teorijska ispita bili oslobođeni 30 odsto školarine. Dekan FPU odbio je ovaj predlog.

Studenti arhitekture nastavili su danas sa blokadom tog fakulteta koja će trajati dok sa dekanom ne dođu do rešenja koje će zadovoljiti sve strane.

Oni žele da svi koji su ostvarili 60 bodova budu na budžetu, a takvih na osnovnim studijama ima 80 i na master studijama 40.

Povezane vesti: Studenti FPU postigli dogovor s Ministarstvom o školarinama Danas novi studentski protesti Studenti predali molbu Ministarstvu prosvete
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Studenti FPU proveli noć ispred Ministarstva prosvete

Izvor: Blic, 30.Okt.2012

Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti, njih tridesetak, provelo je noć ispred Ministarstva prosvete zahtevajući da svi sa 60 bodova budu oslobođeni školarine, a ostalima bude otpisan deo iznosa. Njihove kolege sa FLU su obustavili proteste nakon dogovora sa upravom, a u štrajk su stupili i studenti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.