Štrajk počeo u 232 škole

Izvor: Politika, 24.Jan.2011, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk počeo u 232 škole

Prema podacima Ministarstva prosvete rad je delimično obustavljen u sedam odsto od ukupno 1.800 škola u Srbiji. – Pregovori se nastavljaju

Skraćenjem časova juče je počeo štrajk u školama članicama Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost”, jer dosadašnji pregovori reprezentativnih sindikata u obrazovanju i vlade o materijalnom položaju prosvetnih radnika nisu urodili plodom. Protest >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je zaživeo u 232 osnovne i srednje škole širom zemlje, obznanio je Tomislav Živanović, predsednik „Nezavisnosti” na jučerašnjoj konferenciji za medije. Prema podacima Ministarstva prosvete u zakonski štrajk je stupila 131 škola, što je sedam odsto od ukupno oko 1.800 kuća znanja u Srbiji. Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić, precizirao je da se 15 minuta kraće nastava realizuje u 90 osnovnih i 41 srednjoj školi, prenose agencije.

Zajednički pregovarački tim Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, „Nezavisnosti”i Sindikata radnika u prosveti su, kao što je od njih traženo, Ministarstvu prosvete dostavili obrazloženje zahteva da se za obrazovanje obezbedi budžet veći za 24,5 odsto u odnosu na prethodni. O dinamici povećanja mesečnih dohodaka i isplati uvećanih plata prosvetarima sindikati su raspoloženi da se dogovore sa resornim ministarstvima i vladom. Voljni su da o tome zaključe sporazum i uveravaju da će se jedino tako preduprediti totalna obustava nastave najavljena za petak, 28. januar.

– Sindikati zahtevaju izdvajanje dodatnih oko 20 milijardi dinara za obrazovanje. Osam milijardi utrošilo bi se za korigovanje koeficijenta za isplatu plata tako da zaposlenima na najjednostavnijim polovima obezbedi minimalnu zaradu. Jedna milijarda bi potkrepila isplatu jubilarnih nagrada, oko 300 miliona dinara bilo bi dovoljno za otpremnine, a ostatak bi se iskoristio za troškove racionalizacije, tehnološke viškove i poboljšanje uslova rada u školama – objasnio je Živanović.

Ministar prosvete, navode agencije, smatra da dogovor sa sindikatima nije postignut zato što njihov zahtev da se budžet za prosvetu poveća za 24,5 odsto nije bio konkretizovan. U Ministarstvu prosvete kažu da će razgovori o sindikalnim zahtevima biti nastavljeni danas ili najkasnije sutra. Obradović je najavio da će sa konkretizovanim zahtevima upoznati i vladu i da će biti razmotreno da li, kada i koliko bi moglo biti povećanje plata za radnike u prosveti.

Uveren da prvog dana štrajka delimična obustava rada neće zaživeti u 300 škola, kako je najavljivano, Obradović je napomenuo da „u nekim školama i odeljenjima sindikati uopšte ne postoje”. Istakao je da bi prekidanje nastave 28. januara bilo protivzakonito. Upozorio je da bi posledice obustave rada bile višestruke, a i odgovarajuće mere bi bile preduzete. Ministar očekuje da će dogovor sa sindikatima biti postignut, da će vlada predložiti rešenje za zahteve sindikata i da bojkotovanja nastave neće biti.

– U Vojvodini je oko tridesetak škola u štrajku, jer iako imamo administrativne granice i određena prava u nadležnosti pokrajine naš poslodavac je u Beogradu. Nismo imali nikakvih problema, nisu nas sputavali direktori, niti je policija ulazila u škole koje su se odlučile za skraćivanje časova u znak protesta, kao što u neke druge jeste. Država će koristiti sva pravna i zakonska sredstva ne bi li sprečila štrajk. Bojim se da je to okidač, jer nedopustivo je da jedan čovek koji ekserom na štapu skuplja papire u parku ima moju platu – kazala je Nada Jokić, pokrajinski predsednik teritorijalnog odbora Sindikata „Nezavisnost”, inače učiteljica u Osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar” u Novom Sadu.

Oko 80 odsto škola u Pomoravskom okrugu imalo je juče skraćene časove, rekao je Dragiša Đomlija, iz „Nezavisnosti”, zadužen za Pomoravski okrug.

Milenija Simić-Miladinović

objavljeno: 25.01.2011.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.