Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Mar.2015, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetri u Srbiji će 23.marta radikalizovati štrajk

Predsjednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević izjavio je da je taj sindikat odlučio da radikalizuje protest u ponedeljak, 23. marta.

On je istakao da će protest biti radikalizovan ako zarade nastavnika za februar budu umanjene zbog učešća u štrajku.

"To znači da će nastavnici u ponedeljak, 23. marta, stupiti u jednodnevni štrajk, ako plate za februar čija je isplata u petak budu umanjene zbog učešća u štrajku", rekao je Matijević.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << />
Sindikat će danas uputiti dopis Ministarstvu prosvete u kome se navodi da nema zakonskog osnova za umanjenje plata radnicima koji su u štrajku.

Matijević je najavio da će ukoliko do umanjenja plata ipak dođe, biti podnesene tužbe protiv direktora škola koji su postupili po ranijem dopisu Ministarstva prosvete u kome se traži umanjenje zarada za prosvetare u štrajku.

Prema njegovim riječima, štrajk s minimumom procesa rada po zakonu podrazumijeva da će nastavnici držati samo časove i ispite, ali ne i dopunsku i dodatnu nastavu, neće biti pripreme za maturu, neće držati sednice vijeća, niti će djecu voditi na takmičenja.

Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić ranije je više puta rekao da je umanjenje zarada nastavnicima zbog štrajka po zakonu.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.