Prosvetari sutra stupaju u štrajk

Izvor: Press, 03.Jun.2013, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari sutra stupaju u štrajk

Obradović je, nakon sastanka sa predstavnicima pet reprezentativnih sindikata u prosveti i predškolskom vaspitanju i obrazovanju, ocenio da "posle današnjeg razgovora nema svrhe da se remeti završetak nastavne godine".

Kako je navedeno u saopštenju, na sastanku je dogovoreno da se formira komisija za donošenje uredbe o koeficijentima.

Komisiju bi sačinjavali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva finansija i privrede, Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << rada, zapošljavanja i socijalne politike i po jedan predstavnik reprezentativnih sindikata u obrazovanju.

Komisija bi trebalo do 1. septembra da sačini predlog Uredbe o koeficijentima, navedeno je u saopštenju Ministarstva i istaknuto da je na sastanku razgovarano o unapređivanju materijalnog i statusnog položaja zaposlenih u prosveti, kao i o zahtevima sindikata koji se odnose na izmenu pojedinih članova zakona vezanih za obrazovanje.

Predstavnicima sindikata, kako je saopšteno, data su objašnjenja da je većina njihovih zahteva sastavni deo Strategije razvoja obrazovanja do 2020. godine, te da će oni biti u realizovani u skladu sa Strategijom.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević u izjavi Tanjugu nakon sastanka rekao je da Unija ne odustaje od sutrašnjeg štrajka, jer, kako je rekao, na sastanku nisu dobili ni "blagu najavu" da će Ministarstvo u skorije vreme izaći u susret njihovim zahtevima.

Ministarstvo, kako kaže, nije prihvatilo zahteve Unije i drugih sindikata da se model finanisranja po učeniku odloži do 2020. godine i da u odeljenjuju bude najviše 25 đaka, pa će Unija sutra organizovati celodnevni štrajk upozorenja.

Štrajk će podržati i članovi Sindikata obrazovanja Srbije (SOS), rekao je Tanjugu predsendik SOS Branislav Pavlović, nakon sastanka u Ministarstvu.

Predsednici ta dva sindikata su ranije danas na zajedničkoj konferenciji za novinare najavili da će se njihovo članstvo sutra oko 10 sati okupiti ispred sedišta školskih uprava, pročitati i predati zahteve načelnicima.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.