Izvor: S media, 27.Nov.2011, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari štrajkuju, ministru žao dece

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije danas neće držati časove. Ne možemo verovati obećanjima, pošto isplata zaostalih jubilarnih nagrada još nije počela, kaže za S media portal predsednik Sinidkata Dragan Matijević.

Prema njegovim rečima, obavezu da se prosvetarima isplate pare država je prenela na lokalne samouprave, a "one su masovno u blokadi računa, dok se gradonačelnici i predsednici opština ponašaju kao kmetovi".

Postignut >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dogovor o isplati jubilarnih nagrada prosvetarima (VIDEO)

Prosvetari najavljuju tužbe, neizvesno drugo polugodište

Obradović: 158 nastavnika bez fonda časova

- Oko 25.000 ljudi čeka svoje pare i želimo da ministrastvo ozbiljno shvati naš štrajk upozorenja. Ne verujemo im ništa, a isplata je trebala da bude još 30. septembra - ističe on.

Matijević kaže da će nakon današnjeg dana znati šta dalje.

- Nadamo se da će ministarstvo ispuniti sve ono što su obećali. Ukoliko se ništa ne dogodi bićemo prinuđeni da radikalizujemo naše mere i da možda ne završimo prvo polugodište, ne zaključimo ocene...- kaže on i dodaje:

- U dogovoru sa drugim sindikatima nije isključeno da ne počnemo drugo polugodište!

Da podsetimo, Vlada Srbije je najavila da će jubilarne nagrade za 2009, 2010. i ovu godinu biti isplaćene prosvetnim radnicima do kraja godine, a da 28. novembra počinje isplata u Beogradu.

Isplatu jubilarnih nagrada za 2009. i 2010. godinu očekuje oko 16.000 zaposlenih. Za 10 godina rada isplaćuje se polovina plate, za 20 godina cela plata, a za 30 godina provedenih u prosveti plata i po.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije ima 42.000 članova u oko 700 škola u Srbiji.

U Uniji kažu da je u jednodnevni štrajk upozorenja stupilo 150 škola, dok je, prema podacima školskih uprava, u štrajku 96 škola.

Obradović: Naviše gube deca

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je danas da razume da pojedini prosvetni radnici traže da država ispuni obaveze koje je preuzela, ali da ne može da razume da koriste štrajk.

- Svi treba da budemo svesni situacije u kojoj se nalazimo i stanja budžeta. Te obaveze smo već počeli da ispunjavamo i one će biti izvršene. Ako neko misli da stalnim pritiskanjem države može ostvariti neke svoje posebne ciljeve greši. U ovom slučaju plaćaju deca - rekao je Obradović.

On je istakao da su jubilarne nagrade za ovu godinu predviđene budžetom i da lokalne samouprave ta sredstva ne smeju da koriste za druge namene.

(S media, Beta)
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.