Prosvetari prete novim štrajkom

Izvor: RTS, 09.Mar.2011, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari prete novim štrajkom

Tri sindikata u prosveti najavljuju potpunu obustavu rada posle 20. marta, ukoliko plate štrajkačima budu smanjene za trećinu, kao što je najavljeno. Prosvetari smatraju da država ima dovoljno para za njihove zahteve i nameravaju da se udruže sa sindikatima drugih javnih službi.

Sindikati prosvetnih radnika oštro se protive najavi ministra prosvete da će svima koji rade skraćeno naredna plata biti manja za trećinu. Sindikat radnika u prosveti Srbije, Unija sindikata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prosvetnih radnika i Sindikat "Nezavisnost" potpuno će obustaviti nastavu posle 20. ili 21. marta, ukoliko štrajkačima bude umanjen deo februarske zarade.

"Ući ćemo u drugu vrstu borbe, ako na silu bude sprovedeno umanjenje plata. Ako ne bude poštovan zakon, potpuno ćemo obustaviti rad i organizovati veliki miting u Beogradu, da bi ministar mogao da prebroji koliko nas ima", izjavio je lider Unije sindikata prosvetnih radnika Leonardo Erdelji.

Prema njegovim rečima, oni će sačekati 20. mart, kada bi trebalo da dobiju drugi deo plate, da vide da li će on biti umanjen, a ako bude, radikalizovaće protest.

Ta tri sindikata, koja skraćenjem časova na 30 minuta štrajkuju od kraja januara, protestni skup su najavili za 25. mart, zbog, kako kažu, nebrige države za obrazovanje.

Erdelji je najavio da će sindikati prosvetara formirati koaliciju sa sindikatima svih delatnosti javnih službi - policije, zdravstva, kulture i pravosuđa i podneti zajedničke zahteve Vladi i Skupštini Srbije.

"Ići ćemo do kraja, da bismo napravili zajednički front nastupa svih javnih službi i pokušali jednom zauvek da uredimo zemlju na valjan način", rekao je lider Granskog sindikata "Nezavisnost" Tomislav Živanović.

Prekid štrajka posle ispunjenja zahteva

"Ukoliko dođe do pametnih poteza Vlade i naši zahtevi uđu u rebalans budžeta, ako uspemo da se dogogovorimo o kolektivnom ugovoru, to može biti osnov da prekinemo štrajk", poručuje Živanović.

Sindikalci smatraju da država ima novac za njihove zahteve, a to su povećanje zarada od majske i oktobarske plate za po pet odsto, usklađivanje zarada sa indeksom potrošačkih cena, izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i izmenu Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne i srednje škole i domove učenika, dokumenta o kojem su pregovori u toku.

"Tražimo da se povećaju koeficijenti, za šta su potrebne oko dve milijarde dinara - ništa više i ništa manje. Ništa više ne tražimo, samo da se izjednačimo sa ostalim delatnostima koje se finansiraju iz budžeta", rekao je predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.

Skraćenjem časova na 30 minuta u Srbiji trenutno štrajkuje 688 škola, što je 38,3 odsto, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Prema podacima školskih uprava, povećava se broj škola koje prelaze na redovan sistem rada sa časovima od po 45 minuta.

Dogovor sa Vladom je prihvatio jedino Sindikat obrazovanja Srbije i prekinuo štrajk.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.