Prosvetari, džaba štrajkujete: Para nema, pa nema

Izvor: Vesti-online.com, 01.Okt.2014, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prosvetari, džaba štrajkujete: Para nema, pa nema"

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da prosvetni radnici nemaju razloga za štrajk i da novca u Srbiji nema "za bilo kakvo povećanje zarada".

Nezadovoljstvo prosvetara opravdano, ali nema potrebe za štrajkom, jer oni nisu na tržištu i ne mogu sami da određuju cenu svojih usluga: Verbić

 

Povodom najave predstavnika četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika da će štrajkovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zbog najavljenog smanjenja plata, Verbić je agenciji Beta rekao da je "nezadovoljstvo prosvetnih radnika opravdano", ali da, po njemu potrebe za štrajkom nema.

 

"Prosvetni radnici nisu na tržištu i ne mogu sami da određuju cenu svojih usluga. Ne mogu sami da zarađuju i svoj materijalni položaj ne mogu samoinicijativno svojim radom da poboljšaju. Njihov materijalni status zavisi od finansijske situacije u celoj državi", kazao je ministar prosvete.

 

Verbić je rekao da novca nema i da je nužno da se zarade iz budžeta smanje, kao i da to pogađa i prosvetne radnike.

 

"Situaciju nećemo promeniti na bolje ako nezadovoljstvo izražavamo tako što ne radimo, štrajkujemo", kazao je ministar i dodao da je "sve veći broj rešenih problema" na osnovu razgovora predstavnika ministarstva i sindikata.

 

"Finansijski problemi se ne mogu rešiti bez obzira na to koliko se intenzivno sarađuje. Možemo da uspostavimo sistem koji je više fer i da zarade ljudi u prosveti budu bolje usaglašene i međusobno i bolje usaglašene sa zaradama izvan ovog resora", rekao je Verbić i dodao da nije saglasan sa izjavom predsednika Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" Tomislava Živanovića da ne postoji socijalni dijalog.

 

Prema najavama predstavnika sindikata predavači u osnovnim i srednjim školama sutra neće održati prvi čas u obe smene.

 

Sindikati su najavili i da će sredinom oktobra biti veći štrajk uz potpuni prekid nastave, iako je to mimo zakona.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.