Nastavnici prete štrajkom

Izvor: Glas javnosti, 01.Jul.2009, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavnici prete štrajkom

BEOGRAD - Članovi Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) protestovali su juče ispred Ministarstva rada i socijalne politike zbog, kako su naveli, ignorantskog stava Odbora za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata.

Sindikalci tvrde da Odbor u dužem periodu opstruiše postupak dokazivanja reprezentativnosti novih sindikata i novih sindikalnih centrala, želeći tako da zadrže postojeće stanje.

- Osnovni naš zahtev je da se rasformira odbor koji radi na principu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << oni koji su uspeli da dokažu reprezentativnost ne mogu da je izgube, a oni koji hoće da je dokažu nikad ne mogu da je dokažu - rekao je za Glas Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga, podsećajući da je SRPS podneo zahtev još pre šest meseci.

Generalni sekretar SRPS Hadži Zdravko Kovač dodao je da je situacija u socijalnom dijalogu nelegalna, jer je „Granski sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost izgubio reprezentativnost još u januaru 2008. godine, a dalje zauzima mesto u socio-ekonomskom savetu i tripartitnim telima“.

- Što se tiče obrazovanja u socijalnom dijalogu sudeluju još i Sindikat obrazovanja Srbije i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije koji su takođe izgubili reprezentativnost. Nažalost, donose se školski zakoni, za dve - tri nedelje biće usvojen čitav set, a posledice će ostati nama - rekao je Kovač, naglasivši da je protest upozorenje i uvertira za masovnije u avgustu „jer ukoliko prođe ‘krovni zakon’, ne ostaje ništa drugo nego da ne otpočnemo školsku godinu na vreme“.

Čelnike sindikata je primila državna sekretarka Ministarstva rada i socijalne politike Snežana Lakićević-Stojačić, koja ih je obavestila da će sednica odbora nadležnog za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata biti održana danas i pozvala ih da i sami prisustvuju tom sastanku.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.