Gotovo gladovanje studenata

Izvor: S media, 01.Dec.2010, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gotovo gladovanje studenata

Studenti prekinuli štrajk glađu posle dogovora sa Ministarstvom i fakultetima. Bez školarine za studente sa 60 bodova. Trideset odsto školarine plaćaju studenti sa ostvarenih 54 boda, dok će studentima koji su ostvarili 48 bodova platiti 45 odsto troškova školarine. Grad će pomoći najugroženije studente, ali ne sa pola miliona evra, kaže Aleksandar Antić.

Studenti koji traže da svi akademci sa 48 i više bodova budu na budžetskom finansiranju, prekinuli su >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << štrajk glađu nakon dogovora s Ministarstvom prosvete.

Studenti koji su tri dana štrajkvali glađu pred Vladom Srbije prihvatili su predlog Ministarstva prosvete da studenti koji su ostvarili 60 poena ne plaćaju studiranje, onima koji su ostvarili 54 poena fakultet plaća 70 odsto troškova, dok će 55 odsto troškova fakultet platiti onim studentima koji su ostvarili 48 bodova.

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je posle sastanka sa studentima, koji su štrajkovali, da je postignut dogovor da će fakulteti preuzeti obavezu plaćanja školarine u potpunosti ili delimično.

"Na večerašnjem sastanku dogovoreno je da će plaćanja školarine biti oslobođeni studenti koji imaju 60 poena, oni sa 54 poena plaćaće 70 odsto školarine, i sa 48 poena 55 odsto školarine", kazao je Obradović.

Studenti počeli štrajk glađu, jedan student povređen

Obradović je podsetio da se u rešavanje problema uključuje i grad Beograd koji je ponudio pomoć od 500.000 evra iz budžeta grada za rešavanje zahteva studenata.

Dodao je da predstoje razgovori sa još četiri strukovne škole: PTT, Poslovna škola, Zdravstvena i Hotelijerska. Zamolio je studente da se vrate kući, da spavaju i zatim nastave sa učenjem.



Beograd pomaže finansiranje


Grad Beograd pomoći će finansiranje školarina za 1.000 socijalno najugroženijih studenata. Posle razgovora sa gradskim zvaničnicima, predstavnici studenata prihvatili su predlog da, kroz dopunu školarine, grad finansira najugroženije studente.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić rekao je da se, za sada, ne može reći koliko će novca biti izdvojeno u tu svrhu i da je suma od 500.000 evra, koja se pojavila u medijima, netačna.

Studentkinja Fakulteta političkih nauka Mia Popović rekla je da je za dodelu pomoći prvi kriterijum bio da studenti imaju od 48 do 59 bodova, a drugi da su studenti socijalno ugroženi.

Profesori kažu da se ova priča ponavlja svake godine i to ne samo u prestonici,čija su dugovanja prestali da računaju. Problem treba zajedno da reše univerziteti, lokalne samouprave i država.

"Ovo što se dešava sramota je i za državu, i za akademsku zajednicu i za grad. Ako se dogovorimo da je u pitanju socijalna dimenzija, hajde da svi nešto damo, da svi napravimo neki kompromis", kaže rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević.

"Studenti su spremni na kompromis, ali ne 50 studenata koji su izašli na ulicu, ima ih više. To važi i za Beograd i za Kragujevac i za Novi Sad, da rešavamo stvari sistemski", rekao je rektor.

(Agencije)
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.