Futog: Profesori odložili štrajk glađu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2014, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Futog: Profesori odložili štrajk glađu

Čekajući sledeći korak pokrajinskog sekretarijata, nastavnici Poljoprivredne škole u Futogu koji pripadaju Sindikatu prosvetnih radnika Vojvodine rešili su da pričekaju sa najavljenim štrajkom glađu zbog, kako kažu, nelegalnog izbora vršioca dužnosti direktora. S druge strane, nastavnici koji pripadaju drugoj, Sindikalnoj organizaciji, u sklopu škole, tvrde da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

Početkom avgusta na sednici školskog odbora Poljoprivredne škole, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za novu direktorku izabrana je Vera Dakić. Ipak, nije dočekala novu školsku godinu u direktorskoj kancelariji, jer odluka nije verifikovana u pokrajinskom sekretarijatu.

Predsednik SPRV Milan Trbović tvrdi da taj zapisnik nikad nije stigao do pokrajinskog sekretara za obrazovanje, a nakon toga, naprečac je zakazan Školski odbor i imenovan je za vd direktora kandidat koji nije prošao na konkursu.

Pre sednice na kojoj je za vršioca dužnosti postavljen Dragan Gagić, koji je bio protivknadidat Vere Dakić u avgustu, u školu je stiglo rešenje gradske prosvetne inspektorke da izbor za direktorku nije bio u skladu sa pravilnikom. Naime, na istoj sednici ne mogu da budu imenovani novi članovi školskog odbora i izabran direktor.

"Predsednik Školskog odbora je pokušao da izvede sednicu po pravilniku do kraja, ali mu nije dozvoljeno od strane većinskih članova jer su insistirali na promeni dnevnog reda, da sednica bude i konstitutivna i izborna za direktora što nije u skladu s pravilnikom", rekao je Nebojša Đorđević iz Sindikalne organizacije Poljoprivredne škole.

Na pitanje da li je sve moglo da bude završeno pre početka školske godine, Đorđević je rekao da naredna sednica nije bila zakazana dok nadležne institucije nisu razmotrile nepravilnosti i donele odluku da se ukine odluka i sazove nova sednica.

Nastavnice iz Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine zaposlene u Poljoprivrednoj školi, smatraju da je predsednik školskog odbora mogao da reaguje ranije, sazivanjem nove sednice.

"To se zove ćutanje administracije i opstrukcija onih kojima se ta odluka ne sviđa, da prođe zakonski rok i uvede se v. d. stanje", smatra nastavnica Slavica Pantović.

Ovom konfliktu prethodila su i februarska previranja među aktivnim sindikatima u poljoprivrednoj školi.

"Tada su se organizovali i prešli u sindikat treći, koji je brojao pet članova, preko noći su postali većinski sindikat", tvrdi nastavnica Jasmina Rovčanin.

Nebojša Đorđević kaže da je članstvo u sindikatu dobrovoljno i svako može da odluči hoće li biti ili neće.

Kao razlog za nezadovoljstvo radom dosadašnjeg rukovodstva, u kom je kao pomoćnik prethodne direktorke učestvovao i Dragan Gagić, članovi SPRV pozivaju se i na izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije.

"Vide se investicije koje su dolazile mi tamo živeći i radeći vidimo da ne funkcionišu, koliko su opravdane ili nisu, sve to nam je ukazalo da treba raskinuti sa dosadašnjim načinom rada i ljudima koji su rukovodili školom", kazao je Đorđević.

Dragan Gagić nije želeo pred kamerom da komentariše sve ove navode, ali rekao je za RTV da sa pomenutim nepravilnostima nema veze, da je trenutno samo na poziciji vršioca dužnosti, kao i da je spreman da podnese ostavku ukoliko ima nezakonitosti u njegovom izboru na to mesto.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.