Danas o štrajku odlučuje Unija

Izvor: Politika, 29.Mar.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas o štrajku odlučuje Unija

Preostala dva sindikata obrazovanja sutra će se izjasniti o predlogu vlade.

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije izjasniće se danas na sednici u Nišu o sporazumu koji je Vlada Srbije preksinoć predložila sindikatima prosvetnih radnika. Kako su za naš list izjavili Tomislav Živanović, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost” i Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, odluku o sporazumu, odnosno prekidu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << štrajka, glavni odbori ovih sindikata doneće sutra.

Forum beogradskih osnovnih škola predložio je juče školskim sindikatima da se zakonski štrajk zamrzne do 21. aprila, a da se tada, ukoliko se ne ispune traženi zahtevi, štrajk odmrzne i nastavi sve do njihovog ispunjenja. Kako je saopšteno iz Foruma, na sastanku je predloženo da se ne nadoknađuju časovi koji su tokom zakonske obustave rada trajali 30 minuta, jer su time realizovani svi programski sadržaji i ispunjen osnovni zadatak koji je regulisan Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Sporazum koji su predstavnici vlade i sindikata preksinoć usaglasili posle četiri sata pregovora, a koji je objavljen juče na sajtovima Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Foruma beogradskih gimnazija, izazvao je veliko nezadovoljstvo prosvetnih radnika. Oni su u komentarima uglavnom tražili ostavku ministra prosvete i nauke, ali i sindikalnih lidera pozivajući ih da ne potpišu ovaj dokument i postavljajući pitanje „da li su zbog ovog štrajkovali dva meseca”…

A prema sporazumu, povećanje primanja zaposlenih u prosveti za prvi kvartal biće veće od planiranih 2,95 odsto, što će biti precizno definisano aneksom sporazuma, koji će biti potpisan između 20. i 30. aprila. Predviđeno je i da plate prosvetnih radnika za 2011. godinu budu uvećane za više od 7,2 odsto koliko je planirano Zakonom o budžetu, a to će biti precizno definisano aneksom sporazuma, koji će biti potpisan između 20. i 31. oktobra 2011. godine.

Vlada Srbije se obavezala da će zaposlenima u prosveti, koji prime umanjenu platu zbog manjeg broja ostvarenih časova usled štrajka i/ili nezakonite obustave rada, odmah to nadoknaditi kada direktori škola dostave školskim upravama izveštaje da su časovi nadoknađeni, što treba da bude realizovano do 20. aprila.

Premijeru Mirku Cvetkoviću i ministru prosvete i nauke Žarku Obradoviću, juče se pismom obratio i profesor Hadži Zdravko M. Kovač generalni sekretar Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine i Sindikata radnika u prosveti Srbije, koji je početkom februara potpisao Protokol o unapređenju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti zajedno sa Sindikatom obrazovanja Srbije. On u pismu navodi da su isplaćene otpremnine kolegama iz Beograda koje su zaključno sa decembrom prošle kalendarske godine otišle u penziju, ali ne i za 774 vojvođanska prosvetara. Zato se od premijera i ministra zahteva da ispune obećano i otpremnine isplate u narednih tridesetak dana.

Sandra Gucijan

objavljeno: 30.03.2011.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.