Češki univerziteti protiv školarina

Izvor: B92, 19.Jan.2012, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češki univerziteti protiv školarina

Prag -- Češki univerziteti i studenti protestuju protiv vladinih reformi koje će, smatraju oni, ograničiti akademske slobode.

Većina državnih univerziteta tvrdi da će plan ministarstva prosvete dati političarima više vlasti i da će jedino banke profitirati od predloženih reformi kojima se uvode školarine za studente.

Više stotina profesora i studenata praškog univerziteta "Charles" pozvalo je danas vladu da odustane od promena na kojima bi trebalo još itekako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << raditi, preneo je AP.

Okupljeni profesori i studenti su zapretili daljim protestima, pa i štrajkom ukoliko vlada ne ispuni njihove zahteve.

Češki ministar obrazovanja Josef Dobes rekao je danas rektoru Univerziteta "Charles" Vaclavu Hamplu da je neodgovoran i da podstiče proteste. Hampl je negirao te optužbe.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.