Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Sep.2018, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević: Nemam nameru da smanjujem platu štrajkačima

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio da prosvetnim radnicima koji štrajkuju neće biti smanjene plate, zato što je štrajk od pola sata u zakonskim okvirima.

"Štrajk od 30 minuta je u zakonskim okvirima kojim mogu da iskažu svoj stav i nemam nameru da nikome smanjujem platu. Ovoga puta mislim da je ta stav legitiman, jer govorimo o važnim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << temama", rekao je Šarčević za list Danas.

Prosvetni radnici najavili su za danas štrajk, prvi u nizu štrajkova sa skraćenim časovima, zbog zahteva da se nađu u devetom platnom razredu svi u obrazovanju koji imaju sedmi stepen stručnosti, a ne u osmom platnom razredu gde se sada nalaze.

"Ne kažem da i ja ne bih isto uradio da sam na njihovoj strani, ali sa ovog aspekta mogu da poručim da je država spremna na razgovore i nema potrebe da se pravi loša priča, jer je najavljeno povećanje plata", kazao je Šarčević.

Ministar je naveo i da je pitanje koliko je zahtev prosvetara realan i da li se time ruši uspostavljena piramida.

Šarčević je rekao i da nije realno da se direktori škola nalaze u 11. platnom razredu, kao i da bi on sam predložio da se nastavnici koji rade u otežanim uslovima nađu u devetom platnom razredu.

Sva četiri prosvetna sindikata u petak su održali protestni skup i najavili štrajkove tokom septembra.

Sindikalci smatraju da im deveta platna grupa pruža više mogućnosti za napredovanje od osme, u kojoj bi kako tvrde uspeli da se pomere tek posle 20 godina radnog staža.

Oni predlažu da u devetoj grupi budu i biblotekari, pedagozi, psiholozi, sekretari škola.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Šarčević: Nećemo smanjivati plate štrajkačima

Izvor: Blic, 03.Sep.2018

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio pred današnji početak nove školske godine da prosvetnim radnicima koji štrajkuju neće biti smanjene plate, zato što je štrajk od pola sata po zakonu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.