Izvor: BujanovackiGlas.info, 11.Mar.2016, 00:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tenis

O investiciji Tenisa, nemačkog proizvođača mesa, javnost u Srbiji i dalje saznaje na kašičicu. Dok premijer Vučić obećava radna mesta i preporod srpskog svinjogojstva, stručnjaci i poljoprivrednici ukazuju na opasnosti od dolaska potencijalnog monopoliste na srpsko tržište, piše BIRN
BUJANOVAC, BEOGRAD, 10. februar 2016 (BIRN, Bujanovačke) – 300 evra u narednih 5 godina, obuka srpskih kadrova i baš mnogo svinja – to je sažetak obećanja koja su na konferenciji za štampu >> Pročitaj celu vest na sajtu BujanovackiGlas.info << u utorak 23. februara u Vladi Srbije dali premijer Aleksandar Vučić i Klemens Tenis, vlasnik najveće nemačke industrije mesa.
Bila je to poslednja epizoda sage koja traje već godinu i po dana.
Nakon tog sastanka Vučić je najavio proizvodnju od 700 do 800 hiljada svinja u prvoj investicionoj fazi, dok bi u narednih nekoliko godina cifra mogla dostići fantastična 4 miliona, čime bi se Srbija vratila na „stočarsku mapu sveta“.
Klemens Tenis i Aleksandar Vučić posle sastanka u Beogradu; Foto: BETA

Ipak, nad svime što je izrečeno na konferenciji u Nemanjinoj 11 ostao je da visi znak pitanja, jer dve strane i dalje nisu potpisale nikakav ugovor, nemaju gotove lokacije za farme svinja i poručuju da će se tek u junu investicija „finalizovati“ i „formalizovati“.

Kontroverze oko dolaska Tenisa traju od sredine prošle godine kada je započela rasprava o novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu koji je i usvojen na kraju 2015, a za koji su vojvođanska udruženja poljoprivrednika i stručna javnost tvrdili da otvara prostor za korupciju i direktno priprema legislativni teren za investiciju nemačkog giganta.
“Dok Vlada, Tenis i pojedini biznismeni tvrde da će investicija preporoditi srpsku poljoprivredu i doneti prekopotrebni novac u srpski budžet, vojvođanski poljoprivrednici, opozicione partije i agroekonomisti tvrde da bi dolazak Tenisa doneo više štete nego koristi” – piše BIRN.
Opozicija tvrdi da je vrednost investicije „prenaduvana“ zbog predstojećih parlamentarnih i pokrajinskih izbora, dok agroekonomisti i udruženja poljoprivrednika ističu da bi dolazak Tenisa monopolizovao srpsko tržište „brišući“ male i srednje poljoprivrednike i uzgajivače svinja, čime bi stotine ljudi ostalo bez posla.
Stručnjaci ističu i negativne ekološke posledice tolikog broja svinja na malom prostoru, a pitaju se i gde bi Tenis izvozio svinje uzevši u obzir činjenicu da zbog toga što su vakcinisane protiv svinjske kuge ne ispunjavaju standarde tržišta EU.
(Kompletan tekst možete pročitati na: http://javno.rs/istrazivanja/strah-i-nada-zbog-dolaska-tenisa)

Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na BujanovackiGlas.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BujanovackiGlas.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BujanovackiGlas.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.