U Mostaru napeto zbog meča Hrvatska - Turska

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Mostaru napeto zbog meča Hrvatska - Turska

ZAGREB - U Mostaru će se zbog fudbalske utakmice Hrvatska - Turska, koja se sutra igra u Beču, uvesti vanredno stanje da se ne bi ponovili veliki neredi od pre dve godine, koji su izbili posle utakmice Hrvatska - Brazil, javlja Jutarnji list.

Šef mostarske policije Himzo Đonko najavio je da će u pripravnosti biti više od 1.000 policajaca koji "neće imati milosti".

Osim zbog događaja od pre dve godine, policija je ovaj put opreznija jer ima dojave >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o već dogovorenim neredima u Mostaru, Stocu i Rami.

Specijalne policijske snage su u pripravnosti, majke maloletnoj deci zabranjuju izlaske, očevi proveravaju ima li u rezervoarima automobila dovoljno benzina "za ne daj Bože", prenosi Jutarnji list atmosferu iz Mostara.

Linija navijanja u BiH biće vidljiva na onim mestima gde je devedesetih bila linija fronta u sukobu između Hrvata i Bošnjaka, koji će uglavnom navijati za Tursku.

Nakon što je Turska u utakmici s Česima izborila ulazak u četvrtfinale, naselje Mahale u Vitezu s muslimanskim stanovništvom je "gorelo", a u utorak i sredu u tom delu grada izvešene su turske i islamske zastave, i to na nosačima predviđenima za službene opštinske, federalne i državne zastave.

Ulje na vatru i nagoveštaj šta se sve može izroditi iz novonastale situacije dolilo je rušenje spomen-obeležja poginulim pripadnicima Hrvatskog veća odbrane, postavljenog u blizini centra grada, u noći između utorka i srede.

Ni u samom Beču situacija, izgleda neće biti ništa bolja. Portparol bečke policije Kristijan Stela izjavio je da očekuje da će se toga dana u Beču naći najmanje 200.000 navijača jedne i druge ekipe.

Utakmica Hrvatska - Turska bi se, inače, slobodno mogla smatrati susretom na domaćem terenu - i to važi za obe ekipe, jer u glavnom gradu Austrije živi oko 40.000 turskih državljana plus 23.000 "austrijskih Turaka", tj. austrijskih džavljana turskog porekla. U Beču živi i 16.000 hrvatskih državljana.

Inače, najveću pojedinačnu grupu stranih državljana u Beču čine Srbi kojih ima 250.000.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U MOSTARU VANREDNO STANJE

Izvor: Kurir, 19.Jun.2008

ZAGREB, 19. jun 2008. (FoNet) - U Mostaru će se zbog fudbalske utakmice Hrvatska - Turska, koja se sutra igra u Beču, uvesti vanredno stanje da se ne bi ponovili veliki neredi od pre dve godine, koji su izbili posle utakmice Hrvatska - Brazil, javlja Jutarnji list. Šef mostarske policije Himzo Đonko...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.