Šefilde, staro momče, svaka čast! Slavi 159. rođendan i zbog njega je fudbal najvažniji na svetu

Izvor: MozzartSport.com, 24.Okt.2016, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šefilde, staro momče, svaka čast! Slavi 159. rođendan i zbog njega je fudbal najvažniji na svetu

Uprava kluba traži da dobije priznanje od UNESKO

Zvanično najstariji fudbalski klub na svetu Šefild u ponedeljak je napunio 159. godina. Uprava tog kluba zatražila je od britanske vlada da piše Ujedinjenim Nacijama kako bi mu UNESKO dao status svetske kulturne baštine zbog svih specifičnosti.

“To nije važno samo za ovaj klub, već za sve navijače i fudbal širom sveta. Stalno pokušavamo da zaštitimo >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << osnovu ove igre. A pravi korak u tom smeru bio bi međunarodno priznanje za popularni Maslinjak, teren gde je 24. oktobra 1857. godine osnovan prvi fudbalski klub na svetu“, navodi se u saopštenju Šefilda.

Svojevrsni pionir u svetu fudbala bili su Natanijel Kresvik i Vilijam Prest čija odluka da osnuju klub je u ogromnoj meri uticala na ovaj razvoj ovog sporta.

Uprkos slavnom poreklu i bez dileme, legendarnom statusu u svetu fudbala, Šefild za ovih 159 godina nije osvojio nijedan trofej.

Trenutno se takmiči u engleskoj osmoj ligi, ali ima „debeo“ spisak navijača širom sveta baš zbog svog specijalnog statusa. Dileme nema, Šefild je tata svim ostalim fudbalskim klubovima.

Čisto da bi još malo dočarali koliko je davno bilo osnivanje Šefilda, valja podsetiti koji su to događaji obeležili 1857. godinu: britanska kraljica Viktorija odlučila je da Otava bude glavni grad Kanade, rođeni su poznati srpski političar Stojan Protić i slikar Uroš Predić, dok je na krajnjem jugu Italije stradalo gotovo 10.000 ljudi u katastrofalnom zemljotresu u regiji Bazilikata.

Fudbal je tada, ipak, bio ne u drugom, nego u 22. planu, ali je upravo zahvaljujući entuzijastima iz Jorka započeo put do samog vrha sveta sporta gde se danas nalazi.

(FOTO: Action Images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.