Izvor: Politika, 21.Sep.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pao rekord koji je Realu doneo Milan Janković

Osam golova „kraljevskog kluba” na meču prvenstva u gostima, jedan više nego pre 27 godina

Prvi put u svojoj istoriji Real iz Madrida je postigao osam golova kao gost u španskom fudbalskom prvenstvu, u kojem učestvuje od njegovog osnivanja (1929), što je dostignuće kojim mogu da se podiče još samo Barselona i Atletik. Statistika beleži da je slavni „kraljevski klub”, računajući i četiri meča u ovoj 84. sezoni, odigrao 2.652 prvoligaške utakmice, a 1.325 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u gostima. U klupske anale ulazi pobeda protiv La Korunje na stadionu „Rijazor” – 8:2.

Real, rekorder španskog fudbala s 32 titule državnog prvaka (sledi Barselona s 22), prethodno je najviše golova u prvenstvu kao gost dao 12. septembra 1987, pošto je u trećem kolu savladao Saragosu sa 7:1. Tačku na to njegovo ostvarenje, koje je odolevalo, dakle, 27 godina, stavio je Milan Janković. Nekadašnji jugoslovenski reprezentativac (rođen 1959), kome je to bila prva sezona među Madriđanima po dolasku iz Crvene zvezde (ostavio upečatljiv utisak u četvrtfinalnim duelima s Realom u Kupu evropskih šampiona u martu 1987), ušao je u igru u 73. minutu, a mrežu je zatresao u 87. U toj sezoni titula je bila osvojena 23. put.

Za novi klupski rekord „kraljevskog kluba” zaslužan je Meksikanac Havijer Ernandez, pojačanje iz Mančester junajteda, koji je u 77. minutu poslat na teren umesto dvostrukog strelca Velšanina Gereta Bejla. Postigao je sedmi i osmi gol (88, 90). Jedan pogodak je dao Kolumbijac Hames Rodrigez, a Portugalac Kristijano Ronaldo, zvanično najbolji fudbaler sveta, ostvario je i 20. „het-trik” u španskoj ligi, naravno i u dresu madridskog tima (Barselonin as Argentinac Lionel Mesi ima 19). Nedostaju mu još dva da izjednači rekord koji drže Alfredo di Stefano, nedavno preminula Realova legenda, i Telmo Zara, najbolji strelac španskog prvenstva svih vremena, koji je, igrajući za Atletik (1940-1955), postigao 251 gol (Mesi mu je za petama).

Real je još samo jednom u prvenstvu kao gost ostvario pobedu sa šest golova razlike. Ponovo je njegova žrtva bila Saragosa. U prvom kolu u sezoni 2011/12. slistio ju je na „Romaredi” sa 6:0.

Još samo jednom osam golova u gostima

Real je još samo jednom postigao osam golova kao gost u zvaničnim utakmicama. Bilo je to 11. septembra 2002. U prvom kolu španskog kupa savladao je s 8:1 četvrtoligaša San Sebastijan iz predgrađa Madrida.

Sedam pogodaka u gostima, osim u Saragosi 1987, dao je još tri puta. U nacionalnom kupu je pobedio sa po 7:1 Ekstremaduru 1927. i Himnastik 1950.

U revanšu prvog kola Kupa evropskih šampiona 1978/79. preslišao je luksemburški tim Progres sa 7:0, što mu je i najubedljivija pobeda u gostima u evrokupovima ikada. U Madridu je bilo 5:0.

G. Anđelić

objavljeno: 22.09.2014.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.