FIFA SP trofej u Beogradu

Izvor: B92, 31.Mar.2010, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FIFA SP trofej u Beogradu

Originalni FIFA trofej Svetskog fudbalskog prvenstva stigao je u sredu u Beograd u okviru svetske turneje tokom koje će obići 84 države.

Trofej Svetske fudbalske federacije (FIFA) će u Beogradu boraviti tri dana, a navijači će imati priliku da ga vide u petak, 2. aprila u Ekspo centru na Novom Beogradu. Trofej je iz sedišta FIFA u Cirihu na turneju krenuo 21. septembra 2009. godine, a tokom 225 dana preći će ukupno 138.902 kilometara.

Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je 74. zemlja, a Beograd 87. grad u koji je trofej stigao. Prethodno je bio u Sloveniji u kojoj je proveo dva dana.

Originalni trofej Svetskog prvenstva je napravljen od osamnaestokaratnog zlata, visok je 36,8 centimetara, težak šest kilograma, a mogu da ga

dodirnu samo čelnici FIFA, predsednici država, kraljevi i fudbaleri zemlje koja na Mundijalu osvoji titulu šampiona.

Fotografima i kamermanima je prema pravilima FIFA zabranjeno snimanje trofeja dok on nije na postolju, pa je na aerodrom "Nikola Tesla"

donesen prekriven crnim plaštom, koji su skinuli zvaničnici FIFA u rukavicama.

Predstavnica FIFA Karolina Lamačova rekla je da joj boravak u Srbiji pričinjava zadovoljstvo, pošto je trofej u zemlji koja voli sport i fudbal.

"Uživajte u trofeju u naredna dva dana. Nadam se da će se vaš san ostvariti i da će se trofej vratitit u Srbiju", rekla je Lamacova.

Pomoćnik ministra omladine i sporta Srbije Goran Kreclović izneo je slično mišljenje.

"Trofej je stigao u zemlju šampiona, gde ništa osim prvog mesta nije uspeh", naveo je Kreclović.

Trofej je dočekao i sa njim se slikao i prvotimac aktuelnog šampiona Srbije Partizana Saša Ilić.

"Fantastičan je, nadam se da će ga u julu podići kapiten (fudbalske reprezentacije Srbije Dejan) Stanković", istakao je Ilić i u šali upitao da li može da trofej ponese kući.

FIFA trofej Svetskog prvenstva se planetarnim šampionima dodeljuje od Mundijala 1974. godine kada je zamenio trofej Žila Rimea, koji se koristio od 1930.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.