Putin: Rusija razvija udarne sisteme koji će probijati svaku, pa i američku PRO

Izvor: Vostok.rs, 29.Jul.2015, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Rusija razvija udarne sisteme koji će probijati svaku, pa i američku PRO

29.07.2015. -

Rusija ne želi konfrontaciju s drugim državama, ali će snažno  braniti svoje interese, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu novinarima francuskih medija.

Reportere je uglavnom interesovalo mišljenje ruskog predsednika o međusobnim odnosima Rusije, SAD i Evrope.

„Nova trka u naoružavanju je počela kada su Sjedinjene države samoinicijativno napustile sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << o protivraketnoj odbrani - ukazao je predsednik Rusije. - Kada su ga Sjedinjene Države napustile i počele da grade sistem PRO kao jedan od delova svog globalnog sistema strateškog oružja, mi smo bili prinuđeni da odmah preduzmemo uzvratne mere, kako bismo sačuvali ravnotežu snaga“.

Putin je istakao da je globalni sistem protivraketne odbrane skup i da je zasad i nejasno koliko će biti uopšte efikasan.

„Zato mi razvijamo udarne sisteme koji su u stanju da probiju svaki sistem protivraketne odbrane“ - dodao je on.

Samostalnost zemalja Evropske unije - po njegovoj proceni - pod velikim je znakom pitanja.

Putin je u tom kontekstu podsetio na ogroman priliv imigranata u Evropu.

Pa podvukao: „Zar to nije posledica delovanja „prekookeanskih kolega“?

„Hoćete da kažete - SAD?“ - upitao je novinar.

„Naravno. To je samo jedan primer, ali je takvih mnogo - rekao je predsednik Rusije. - Međutim, to ne znači da mi treba da demonizujemo politiku SAD. Oni vode politiku onako kako smatraju da je potrebno, u svom interesu. Treba težiti traženju ravnoteže interesa, oživeti našu saradnju, dati  novi podstrek saradnji na nivou Saveta bezbednosti UN“. 

„Radnje koje se sada preduzimaju u okviru događaja u FIFA, da li one predstavljaju povratak imperijalne politike SAD?“ - pitao je novinar predsednika Rusije.

„Zašto povratak? Imperijalna politika se sprovodi odavno, to je prosto potvrđivanje tog stanja - odgovorio je Putin. - Takve imperijalne težnje nanose štetu samim Sjedinjenim Državama. Taj stav nema nikakve veze sa nekakvim antiamerikanizmom. Mi se s ljubavlju i velikim poštovanjem odnosimo i prema Sjedinjenim Državama, i, još više, prema američkom narodu. Prosto, takvi jednostrani potezi i širenje jurisdikcije jedne zemlje van svojih granica na ceo ostatak sveta su neprihvatljivi i destruktivni za međunarodne odnose“.

„Konfrontacija s drugim zemljama nije u interesu Rusije. Ali, mi smo ponekad prinuđeni da branimo svoje interese i nesumnjivo ćemo to činiti i ubuduće“ - precizirao je ruski predsednik i dodao da se radi samo o mirnim načinima rešavanja i kompromisima, na koje Rusija poziva celu međunarodnu zajednicu.

Fakti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.