Putin: Ne na Jadran, idite na Krim

Izvor: B92, 18.Apr.2015, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Ne na Jadran, idite na Krim

Ruski predsednik Vladimir Putin "preporučio" je državnim i javnim službenicima da svoj odmor provedu na Krimu, a ne na Jadranu, pišu hrvatski mediji.

"Dragi moji Rusi, ove sezone izbegavajte Jadran i dođite na letovanje na Krim", rekao je navodno Putin, piše Slobodna Dalmacija.

U prestojećoj letnjoj sezoni Hrvatska bi mogla da izgubi novih četrdesetak hiljada gostiju iz Ruske Federacije, odnosno 30 odsto prihoda od turizma na koje je Zagreb računao pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je prošle godine na Jadranskom moru boravilo 140.000 ruskih turista.

Poslednji podaci organizatora putovanja iz Rusije govore kako je organizirani turistički promet prema Hrvatskoj u velikom zastoju i da, od prošlogodišnjih tridesetak čarter-letova aviona koji su sletali u Pulu, Split i Dubrovnik, ove godine se planira realizacija, jedva, tri takva aviona.

Umesto na Jadran, Rusi će ove godine masovno krenuti na odmor na Krim i u Soči, pa značajan pad rezervacija beleže i Španija i Grčka, pošto je eventualnu nedoumicu hoće li Rusi krenuti put Jadrana ili negde drugde na Sredozemlje, uklonio ruski predsednik svojom nedavnom uputom svim državnim i javnim službenicima da "moraju" na odmor na Krim.

Kada se celoj toj situaciji doda i činjenica da je devalvacija rublja od gotovo 40 posto prepolovila kupovnu moć Rusa u prošlog godini, jasno je da turističke zemlje na ruske turiste, ove godine, ne trebaju previše da računaju.

"Veliki pad organiziranog turističkog prometa iz Rusije ove godine nema veze s vizama, nego s Putinovom preporukom da svi koji od države dobijaju platu moraju na Krim, a tu je i pad standarda zbog devalvacije vrednosti rublje. Naime, do pre pola godine njima je 10.000 rubalja bilo 300 evra, a danas je to 180 evra, zato su im cene turističkih aranžmana u inostranstvu postale preskupe", piše Slobodna Dalmacija.

Hrvatski list dodaje da je bankrot velikih turoperatora u Rusiji stvorio nepoverenje i strah od putovanja i uplata, pa se masovno okreću “domaćem” turizmu na Krimu i u Sočiju.

Istovremeno, nedavno objavljeno istraživanje u Rusiji pokazalo je da su krasnodarski kraj, Krim i Abhazija nedvosmisleni lideri ovogodišnje turističke sezone za Ruse, a među evropskim destinacijama u koje bi najviše željeli putovati ruski turisti su Turska, Španija, Bugarska i Grčka.

Pre nekoliko dana u Crnoj Gori je objavljeno da su ruski turisti masovno otkazali aranžmane i u toj zemlji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.