Izvor: Politika, 26.Jun.2014, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi pristali na pregovore o primirju u Ukrajini

Proruski aktivisti sa istoka Ukrajine najavili učestvovanje u trilateralnim pregovorima Rusije, Ukrajine i OEBS-a

Prema izveštajima agencija

Moskva, Kijev, Vašington – Dok su se ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Angela Merkel u telefonskom razgovoru saglasili o neophodnosti produženja primirja u istočnoj Ukrajini, predsednik Ukrajine Petro Porošenko pozvao je Rusiju da podrži njegov mirovni plan „delima, a ne rečima”.

U govoru u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburu Porošenko je pozvao Moskvu da podrži mirovni plan tako što će zaustaviti ubistva civila i vojnika i sprečiti naoružane separatiste da prelaze rusku granicu ka Ukrajini, preneo je Tanjug.

Ruska Duma je ove sedmice, na Putinov zahtev, ukinula mu ranije dato pravo da upotrebi Oružane snage Ruske Federacije na teritoriji Ukrajine. To je protumačeno kao pozitivan signal Moskve, ali Kijev i Vašington zahtevaju ne samo signale i reči već i, kako kažu, dela.

Predsednik SAD Barak Obama zapretio je Rusiji novim sankcijama ukoliko ne preduzme „brze korake” u cilju smanjenja tenzija na istoku Ukrajine, saopštila je Bela kuća, prenosi Beta-AFP. Obama je to rekao preksinoć, posle telefonskog razgovora sa italijanskim premijerom Mateom Renzijem.

Njegova izjava gotovo je ista kao ona koju je prethodno dao američki državni sekretar Džon Keri, koji je pozvao Moskvu da preduzme „konkretne mere”, kako bi bila okončana kriza u istočnom delu Ukrajine, gde je u sukobima vojske i pobunjenika od aprila stradalo više od 400 ljudi.

Osim toga, lideri Nemačke i Francuske Angela Merkel i Fransoa Oland pozvali su ukrajinskog i ruskog predsednika Petra Porošenka i Vladimira Putina da „zajedno rade” kako bi bili okončani sukobi između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske. Oni su od Rusije i Ukrajine zatražili da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se u saradnji sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) proverilo da li se i u kojoj meri poštuje prestanak vatre.

Kijev i zapadne zemlje optužile su Rusiju da i dalje naoružava proruske pobunjenike u Ukrajini, što je Moskva odlučno negirala i zatražila produženje prestanka vatre koji za sada treba da traje do sutra.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je juče u Briselu da „ne vidi promene” u stavu Rusije prema ukrajinskoj krizi i dodao da ostaje suspenzija saradnje s Moskvom, mada ostaju „otvoreni i putevi za diplomatski dijalog”.

„Rusija treba da dokaže da radi na razoružavanju proruskih snaga na istoku Ukrajine”, izjavio je u Parizu američki državni sekretar Džon Keri. „Od ključnog značaja je da Rusija u narednim satima pokaže da radi na razoružavanju pobunjenika, da ih ohrabruje da se razoružaju, da polože oružje i da učestvuju u legitimnom (političkom) procesu.”

Sa druge strane, proruski separatisti u Ukrajini pristali su da učestvuju u današnjim mirovnim pregovorima o okončanju sukoba, objavila je agencija Interfaks.

„Postignut je dogovor da runda pregovora bude održana 27. juna u Donjecku”, rekao je Andrej Purgin, član rukovodstva samoproglašene Narodne Republike Donjeck, preneo je Rojters.

Učešće u trilateralnim pregovorima između Rusije, Ukrajine i OEBS-a, najavili su predstavnici snaga samoodbrane u regionima Donjeck i Lugansk, potvrdio je i Porošenko u govoru u Strazburu.

„Pre pola sata dobio sam potvrdu da su (separatisti) pokazali interesovanje za učestvovanje (u pregovorima)”, rekao je Porošenko i dodao da će, ako na današnjim pregovorima ključni elementi mirovnog plana budu odbačeni, Kijev doneti „jednu veoma važnu odluku”.

----------------------------------------------

Turčinov: Bilo dezinformacija o mogućem napadu Rusije

Kijev – Predstavnici ukrajinskih obaveštajnih službi sistematski su dezinformisali rukovodstvo zemlje o mogućoj ruskoj vojnoj intervenciji, koja se nije nikad dogodila, rekao je predsednik ukrajinske skupštine (Vrhovna Rada) Aleksandar Turčinov, prenosi Tanjug. „Naše obaveštajne agencije su oko 10 puta mesečno obaveštavale da je utvrđen vojni napad Rusije, obično je to bilo u tri ili četiri sata ujutro”, rekao je Turčinov, preneo je Glas Rusije.

Mi onda, kako je rekao Turčinov, naredimo borbenu gotovost na komandnom mestu, a ostatak vojske se priprema za otvoren rat sa istočnim susedom. „Ali, to se nije dogodilo”, rekao je Turčinov.

Prema Turčinovu, ukrajinska vojska nije bila spremna u martu, kada je Krim pripojen Rusiji, za eventualnu vojnu akciju. „Ministar odbrane me je obavestio da naša vojska ima... ne više od 5.000 ljudi. Širom Ukrajine”, otkrio je Turčinov.

N. R.

objavljeno: 26.06.2014.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

"Ukrajinu je izbor gurnuo u raskol"

Izvor: B92, 27.Jun.2014, 13:44

Moskva -- Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da su pokušaji da se Ukrajini nametne izbor između Evrope i Rusije gurnuli tu zemlju u raskol...Istovremeno, Putin je ukazao i da se na jugoistoku Ukrajine događa humanitarna katastrofa..."Antiustavni prevrat u Kijevu, pokušaji da se ukrajinskom narodu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.