Svečano počela gradnja Andrić-grada u Višegradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2011, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečano počela gradnja "Andrić-grada" u Višegradu

BANJA LUKA -

U Višegradu je danas svečano obeležen početak radova na izgradnji "Andrić-grada", grada u kamenu, koji će se raditi po ideji proslavljenog reditelja Emira Kusturice.

Ceremoniji su prisustvovali predsednik i premijer Republike Srpske Milorad Dodik i Aleksandar Džombić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Emir Kusturica, kao i više ministara u vladi RS i drugi gosti i meštani Višegrada i okolnih mesta.

Svečani početak radova na izgradnji "Andrić-grada" simbolično je obeležen uz brujanje građevinskih mašina i delove opere "Karmina Burana", koju je izveo hor i simfonijski orkestar Radio televizije Srbije.

"Andrić-grad" će biti građen u tri etape, a planirano je da bude završen 2014. godine. Projekat izgradnje "grada u kamenu" realizovaće se po ideji Kusturice i to na ušću reke Rzave u Drinu, nedaleko od mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu.

Grad u kamenu prostiraće se na površini od 17 hiljada kvadrata, a u njegovoj izgradnji učestvovaće oko dve hiljade radnika.

U gradu će biti locirane zgrade gradske skupštine, pozorišta, muzeja, biblioteke, spomen kuća nobelovca Ive Andrića, po kome grad nosi naziv, kao i drugi prateći objekti, hoteli, zanatske radnje, dućani...

"Andrić-grad" biće izgrađen u javno-privatnom partnerstvu. Kustrica će biti najveći finansijski nosilac projekta, a deo novca obezbediće vlada RS. Opština Višegrad je obezbedila lokaciju i infrastrukturu.

Izgradnja "Andrić-grada" koštaće između 10 i 15 miliona evra.

"Kamnegrad", kako ga još zovu, biće izgrađen i za potrebe eventualnog snimanja filma u režiji Emira Kusturice "Na Drini ćuprija", prema romanu Ive Andrića.

Ovo je jedan od najvećih poduhvata, koji će biti realizovan na ovom prostoru.

Svečanost početka radova na izgradnji "Andrić-grada" prenosila je direktno Radio televizija Republike Srpske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela gradnja "Andrićgrada"

Izvor: RTS, 28.Jun.2011

Početak gradnje "Andrićgrada", grada u kamenu u spomen na nobelovca Ivu Andrića, svečano obeležen u Višegradu. Grad koji se gradi za potrebe snimanja filma Emira Kusturice "Na Drini ćuprija", biće završen 2014. godine...Početak radova na izgradnji "Andrićgrada", grada u kamenu, koji će se...

Nastavak na RTS...

Dodik: Izgradnja Andrićgrada donosi nova radna mesta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2011

VIŠEGRAD -..U Višegradu je danas svečano obeležen početak radova na izgradnji "Andrić-grada", grada u kamenu, koji će se raditi po ideji proslavljenog reditelja Emira Kusturice...Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas da će se izgradnjom "Andrićgrada" Višegrad na najbolji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Grad u kamenu priča o veličini Ive Andrića

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jun.2011

VIŠEGRAD - Ovo je projekat entuzijazma, ljubavi i vjere u bolju budućnost koji ćemo sigurno uspješno realizovati zahvaljujući, između ostalog, razumijevanju i podršci genijalnog Emira Kusturice, rekao je juče Milorad Dodik, predsjednik RS, na ceremoniji početka izgradnje Andrićgrada.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Srbija propustila početak izgradnje „Andrićgrada"

Izvor: Press, 28.Jun.2011

U Višegradu je juče obeležen početak radova na izgradnji „Andrićgrada", grada u kamenu posvećenog sećanju na čuvenog srpskog književnika čiji je idejni tvorac Emir Kusturica.

Nastavak na Press...

Počinje gradnja "Andrićgrada"

Izvor: Glas javnosti, 29.Jun.2011, 07:32

VIŠEGRAD - Početak gradnje "Andrićgrada", grada u kamenu u spomen na nobelovca Ivu Andrića, juče je svečano obeležen u Višegradu. Grad, koji se gradi za potrebe snimanja filma Emira Kusturice "Na Drini ćuprija", biće završen 2014. godine...U Višegradu je svečano obeležen početak radova...

Nastavak na Glas javnosti...

Andrićgrad donosi nova radna mesta

Izvor: B92, 29.Jun.2011

Višegrad -- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će izgradnjom "Andrićgrada" Višegrad dobiti stotine novih radnih mesta...Dodik je rekao da će se Višegrad ovim projektom na najbolji način odužiti nobelovcu Ivu Andrić..."Andrićgrad ćemo spojiti sa Drvengradom što će biti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.