Šef diplomatije Ekvadora kod Asanža

Izvor: B92, 17.Jun.2013, 00:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef diplomatije Ekvadora kod Asanža

London -- Šef diplomatije Ekvadora Rikardo Patinjo posetio je večeras osnivača sajta Vikiliks Džulijana Asanža u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

Podsetimo, Džulijan Asanž se pre više od godinu dana, kao begunac od pravosuđa, sklonio u Ambasadu Ekvadora u Londonu.

Patinjo se u ponedeljak u Londonu sastaje sa svojim britanskim kolegom Vilijamom Hejgom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Vlada Ekvadora čvrsto je posvećena zaštiti prava čoveka i očkuje čvrsta uveravanja da će se izbeći izručenje (Asanža) trećoj zemlji", rekao je Patinjo, misleći na SAD.

Asanž je 19. juna 2012. dobio utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu da bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga traži zbog navodnog seksualnog zlostavljanja što on opovrgava.

Asanž strahuje da će na kraju biti prebačen u SAD čije vlasti su gnevne na njega što je na Vikiliksu (WikiLeaks) objavio poverljiva američka dokumenata, zbog čega može biti osudjen i na smrtnu kaznu.

Ekvador mu je odobrio politički azil, ali London ipak namerava da sprovede švedski nalog za hapšenje.

Patinjo koji će u ponedeljak razgovarati sa Hejgom o toj diplomatskoj zavrzlami, zatekao je u nedelju "sajber-borca" u, kako je rekao, "veselom raspoloženju", čak i posle godinu dana života u istim, skučenim prostorijama dela jednog stana u kojem je Ambasad.

Ekvadorski ministar je "istakao stalan rad... da me podrži i zaštiti", rekao je Asanž.

Sa balkona Ambasade njih dvojica su pozdravila stotine Asanžovih pristalica i pozirala fotografima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šef diplomatije Ekvadora posetio Asanža

Izvor: Akter, 17.Jun.2013

Šef diplomatije Ekvadora Rikardo Patinjo posetio je večeras osnivača sajta Vikiliks Džulijana Asanža u Ambasadi Ekvadora u Londonu

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.